Коломойського підозрюють в організації замовного вбивства 20-річної давності

Коломойського підозрюють в організації замовного вбивства 20-річної давності

Нацполіція сьогодні, 8 травня, повідомила бізнесмену Ігорю Коломойському про підозру в організації замовного вбивства, яке відбулося у серпні 2003 року.

Про це повідомляє Нацполіція і Офіс генпрокурора.

За даними слідства, у серпні 2003 року у середмісті Феодосії четверо чоловіків жорстоко побили та поранили ножем адвоката. Життя потерпілого вдалось врятувати лікарям.

"Тоді правоохоронці затримали виконавців замовного вбивства.Тепер же поліція встановила беззаперечні докази, що підтверджують особу замовника", - йдеться у повідомленні.

Поліція стверджує, що Коломойський, який з вересня 2023 року знаходиться під вартою за підозрою у шахрайстві та легалізації майна, отриманого злочинним шляхом, ще у 2003 році замовив вбивство адвоката.

Мотив: помста юристу за відмову співпрацювати в незаконній оборудці.

"Бізнесмен мав особистий комерційний інтерес у роботі металургійного заводу, а рішення загальних зборів акціонерів підприємства не дозволяло фігуранту повноцінно реалізувати свій план наживи. Тому він з погрозами звернувся до адвоката юридичної фірми, яка брала участь у загальному зборі акціонерів і готувала юридичну документацію, аби той скасував рішення. У відповідь отримав відмову юриста. Бізнесмен, реалізуючи свої погрози, залучив через свого охоронця чотирьох членів злочинного угрупування для нападу на чоловіка", - повідомляє Нацполіція.

За даними слідства, виконавці злочину в серпні 2003 року зустріли адвоката посеред дня на виході з магазину в місті Феодосія Автономної республіки Крим.

"Нападники нанесли потерпілому удари металевим прутом по голові та ножові поранення у груди, живіт та спину. Завадила зловмисникам добити чоловіка дружина потерпілого, а лікарям вдалося врятувати його життя. За кілька днів всі четверо виконавців злочину були затримані, а пізніше засуджені до позбавлення волі на строки від 6 до 12 років", - зазначається у повідомленні.

Поліція нагадує, що розслідування встановлення замовника вбивства адвоката було виокремлене в окреме провадження.

"І сьогодні, 8 травня, бізнесмену було оголошено про підозру слідчими Головного слідчого управління Національної поліції України за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора при взаємодії з СБУ", - інформує поліція.

Коломойському загрожує позбавлення волі на строк до 15 років або довічне позбавлення волі.

"Також у чотирьох регіонах держави сьогодні проводяться 23 обшуки в рамках цього провадження для збору додаткових доказів", - зазначають у поліції. 

Нагадаємо, Коломойський отримав від СБУ першу підозру у шахрайстві 2 вересня. Суд арештував Коломойського на 60 днів із можливістю внесення застави у понад 509 мільйонів гривень, натомість заставу він вносити не став і перебуває у СІЗО.

Ще одну підозру у заволодінні коштами "Приватбанку" на суму понад 9,2 млрд грн Коломойському повідомили детективи НАБУ, крім нього у справ фігурують п’ять членів організованої ним групи. Крім того, Коломойського підозрюють у тому, що у період з 2013 по 2014 роки він незаконно заволодів 5,8 млрд грн.