Україна чітко усвідомлює, що війна з рф закінчиться переговорами, - секретар РНБО

Україна чітко усвідомлює, що війна з рф закінчиться переговорами, - секретар РНБО

Україна чітко усвідомлює, що війна з рф закінчиться переговорами, але сподівається тримати запрошення до Альянсу вже на цьогорічному Вашингтонському саміті НАТО.

Про це заявив секретар РНБО України Олександр Литвиненко у зверненні до учасників 16-го Форуму регіону Балтійського моря.

"Україна чітко усвідомлює, що війна закінчиться переговорами. І тому була підготовлена і просувається формула миру президента Зеленського. Наша позиція дуже проста і переконаний, вона буде підтримана учасниками Саміту миру у Швейцарії у червні 2024 року. Це справжній дипломатичний трек, який має всі шанси сприяти досягненню справедливого миру", - вважає він.

Литвиненко наголосив, що Україна потребує "не перемир’я на 2 роки, а стійкого миру на десятиліття".

"І це питання безпекових гарантій. Безпекові угоди, що реалізують минулорічну заяву G7 – без найменшого сумніву важливий крок. І ми високо цінуємо зусилля президента А. Штубба та усього фінського народу, якій як ніхто знає критичне значення безпеки для сусідів Росії. Проте Україна потребує саме гарантій, і фінський приклад наочно демонструє – сьогодні в Європі наявні тільки одні справжні гарантії – це членство у НАТО. Саме тому ми сподіваємось отримати запрошення до Альянсу вже на цьогорічному Вашингтонському саміті НАТО", - заявив Литвиненко.

Нагадаємо, за даними NYT e Білому домі вважають що наступні кілька місяців можуть виявитися критичними в Україні, тому росія і Україна можуть укласти перемир'я, подібне до корейського варіанту 1953 року.