росія і Україна можуть укласти перемир'я подібне до корейського варіанту, - NYT

росія і Україна можуть укласти перемир'я, подібне до корейського варіанту, - NYT

У Білому домі вважають, що наступні кілька місяців можуть виявитися критичними в Україні, тому росія і Україна можуть укласти перемир'я, подібне до корейського варіанту 1953 року.

Про це пише NYT.

"В адміністрації Байдена зростає відчуття того, що наступні кілька місяців можуть виявитися критичними в Україні, тому що в якийсь момент обидві сторони можуть нарешті перейти до домовленого припинення вогню, перемир’я, подібного до того, яке поклало кінець активним боям у Кореї в 1953 — або просто заморожений конфлікт", - йдеться у статті.

Видання аналізує наступ рф на Харківщині і зазначає, що деякі експерти попереджають, що справжня стратегічна мета росії у захопленні території навколо Харкова полягає в тому, щоб змусити українські війська рухатися, послаблюючи лінію фронту в інших місцях.

"Це може створити можливість для ще одного наступу росії в червні на Донбасі", - пише видання.

"Мета російського наступу, швидше за все, залучить українські резерви та елітні підрозділи, а потім затиснути їх у Харкові, тим самим послабивши решту фронту", – сказав Майкл Кофман, експерт з росії у Фонді Карнегі за міжнародний мир у Вашингтоні. "Основною метою росії все ще залишається відвоювання решти Донбасу".

Він вважає, що чи зможе рф це зробити, може частково залежати від того, наскільки успішною буде мобілізація в Україні. Тим часом Сполучені Штати також намагаються посилити технічну консультацію Києва, сподіваючись протистояти російським технологічним досягненням. 

"У 2024 році російські військові мають матеріальну перевагу та стратегічну ініціативу, хоча це може не виявитися вирішальним", — сказав Кофман. "Цей рік є вікном можливостей для росії. Але якщо російські військові не зможуть перетворити ці переваги на досягнення на полі бою та створити імпульс, є достатній шанс, що це вікно почне закриватися, коли ми вступимо в 2025 рік".

Нагадаємо, минулого року Bloomberg проаналізував історичні моделі, які могли б підійти Україні. Одна "модель" для України — це Західна Німеччина 1950-х років, інша — Ізраїль, починаючи з 1970-х років, і третя — Корейський півострів, теж з 1950-х років.

Видання нагадує, що фактично перемир'я між двома Кореями означало заморозку конфлікту.

"Але режим припинення вогню тримається донині. І за останні сім десятиліть Південна Корея стала жвавою та процвітаючою демократією", - писало видання.