Зеленський відвідає святкування "Дня Д" у Франції: Politico прогнозує "величезний символічний резонанс"

Зеленський відвідає святкування "День Д" у Франції: Politico прогнозує "величезний символічний резонанс"

Президент України Володимир Зеленський має намір взяти участь у святкуванні "Дня Д" наступного місяця у Франції, а потім відвідати зустрічі G7 в Італії.

Про це Politico повідомили два джерела, знайомі з плануванням.

Довідка: "День Д" — це події Другої світової, що розпочалися 6 червня 1944, коли війська західних союзників розпочали операцію "Оверлорд", висадкою повітряного та морського десантів на узбережжя французької Нормандії.

"Плани Зеленського особливо примітні тим, що він нещодавно скасував закордонні поїздки після того, як росія розпочала наступ на Харківщину. Але Україна також відчайдушно потребує постійної підтримки та глобальної уваги, і ця поїздка дасть йому час зі світовими лідерами, включно з президентом США Джо Байденом, щоб обговорити інтереси своєї країни", - повідомляє видання.

Politico зазначає, що розклад українського президента завжди може змінитися, але якщо все піде за планом, очікується, що Зеленський використає цю поїздку, щоб закликати до більшої військової підтримки Заходу та попросити НАТО збити російські ракети, як це зробили Сполучені Штати та Великобританія, коли Іран напав на Ізраїль.

"Зеленський також вимагатиме від США та європейських країн конфіскувати російські активи для допомоги у фінансуванні оборони та можливої ​​реконструкції України", - йдеться у статті.

Видання зазначає, що присутність Зеленського у Франції "матиме величезний символічний резонанс".

"Світові лідери зберуться на узбережжі Нормандії, де 80 років тому майже 133 000 військ із США, Великої Британії та союзних держав висадилися на європейський материк, щоб перемогти нацистську Німеччину — найбільше десантне вторгнення у військовій історії. Ця подія буде присвячена жертвам, які були потрібні, щоб зірвати марш Адольфа Гітлера, коли його війська поглинули континент, перш ніж зіткнутися з жорстким опором з боку демократій і Радянського Союзу", - пише видання.

При цьому, на американському кладовищі Зеленський буде поруч з Байденом, західними лідерами та представником росії, "як глава країни, якій загрожує знищення з карти світу".

Після цього Зеленський планує вирушити до Італії на G7. Місяцями члени групи обговорювали доцільність використання сотень мільярдів конфіскованих російських активів для зміцнення оборони та економіки України, посилаючись на юридичні загадки та побоювання, що Москва може зробити те саме із західними країнами. 

Нагадаємо, Зеленський вважає, що підготовка мобілізованих українців у ЗСУ залежить від багатьох факторів, у тому числі від того, як швидко прийде в Україну західна техніка, якою мобілізовані вчитимуться керувати.