Країни Балтії планують створити стіну з дронів ‒ що відомо

Країни Балтії планують створити стіну з дронів ‒ що відомо

Країни Балтійського регіону узгодили створення "стіни безпілотників" для захисту своїх зовнішніх кордонів за допомогою безпілотних літальних апаратів.

Про це, як пише LRT, міністерка внутрішніх справ Литви Агне Білотайте заявила в п'ятницю, після зустрічі в Латвії зі своїми колегами з інших балтійських країн :

  • Польщі;
  • Фінляндії;
  • Норвегії.

"Це абсолютно нова річ – стіна безпілотників, що тягнеться від Норвегії до Польщі – і мета полягає в тому, щоб використовувати безпілотники та інші технології для захисту наших кордонів від провокацій з боку недружніх країн і для запобігання контрабанді", – розказала Білотайте BNS.

Вона пояснила, що аби створити таку "стіну безпілотників", країни використовуватимуть БПЛА для моніторингу прикордонної території, а також системи боротьби з дронами, щоб зупинити використання безпілотників із ворожих країн для контрабанди та провокацій.

За словами Білотайте, Литва вже планує посилити охорону свого кордону за допомогою безпілотників. Зокрема служба охорони державного кордону Литви нещодавно створила підрозділ БПЛА і зараз купує додаткові безпілотники та системи боротьби з дронами, підкреслила вона.

Зазначено, що тепер країни оцінять, яке "домашнє завдання" їм потрібно зробити, а потім за допомогою експертів національні органи складуть план впровадження "стіни безпілотників".

Литовська міністерка не назвала терміни, коли ця ідея буде реалізована, але наголосила, що "стіна безпілотників" може бути створена за кошти ЄС.

Зокрема міністри країн також домовилися організувати спільні навчання з евакуації в залучених країнах, повідомила Білотайте.

"Ми домовилися провести регіональні навчання, щоб забезпечити евакуацію населення, щоб побачити, як наші інституції готові працювати, взаємодіяти між собою, які наші можливості приймати людей, які можливості інших країн, чи є вони готові прийняти певну кількість наших людей", – сказала глава МВС.

Вона також додала, що слід ще переглянути всі ці алгоритми.

"Навчання були б дуже цінними, оскільки ми дивилися б на речі, оцінювали їх і посилювали б нашу готовність, - пояснила Агне Білотайте.

Підкреслюється, щораз місія ЄС з евакуації оцінює готовність Литви, яка, як очікується, надасть свої рекомендації в червні.

Нагадаємо, що засоби масової інформації повідомили про небажання західних союзників відправляти до України свої батареї Patriot.