Швеція виділяє понад 56 млн євро на енергетику України: пріоритетом буде Харків

Швеція виділяє понад 56 млн євро на енергетику України: пріоритетом буде Харків

Уряд Швеції виділяє 650 мільйонів шведських крон (понад 56 млн євро) на енергетичний пакет допомоги для України.

Про це йдеться у повідомленні швецького уряду.

"Доступ до енергії має вирішальне значення для підтримки українського суспільства, економіки та бізнесу. Підтримка України з боку Швеції є потужною та довгостроковою. росія все більше націлюється на українську енергетичну систему з метою виведення з ладу життєво важливої ​​громадської інфраструктури. Щоб посилити стійкість України, ми зараз збільшуємо підтримку енергетичного сектору", – каже міністр допомоги та зовнішньої торгівлі Швеції Йохан Форсселл.

Він додав, що Швеція підтримує Україну в політичному, військовому, гуманітарному планах та через підтримку реконструкції, бізнесу та розвитку.

"Зараз Україна є найбільшим двостороннім реципієнтом шведської допомоги", - зазначають в уряді.

Нова підтримка складається з двох частин:

  • 500 мільйонів шведських крон через фонд підтримки енергетики України Energy Community;
  • 150 мільйонів шведських крон через Програму розвитку ООН (ПРООН).

Фонд підтримки енергетики України збирає фінансову підтримку від урядів, міжнародних організацій та фінансових інституцій для підтримки найбільш нагальних потреб в енергозабезпеченні України, таких як закупівля технічного обладнання. Управління фондом здійснює міжнародна організація Energy Community.

Підтримка через ПРООН буде спрямована на фінансування термінового будівництва енергетичної інфраструктури в Україні.

"Потреба в технічному обладнанні та інших ресурсах для виробництва енергії, таких як генератори, трансформатори, установки та навчання персоналу, велика. Через нагальні потреби пріоритетом буде Харків, але в підтримці зможуть взяти участь і інші області України, наприклад Одеса, Київ та Миколаїв", - зазначають у швецькому уряді.

Нагадаємо, Міністерство енергетики ще не знає, яким буде тариф на електроенергію для населення з червня, але упевнене, що він "буде посильний".