В Ірландії українських біженців виселяють з готелів і приміщень: безкоштовного житла вже не буде

В Ірландії українських біженців виселяють з готелів і приміщень: безкоштовного житла вже не буде

В Ірландії найближчими місяцями закриється значна кількість центрів розміщення тих українців, хто тікає від війни в Україні. Біженців селили у готелях і громадських приміщеннях, після їхнього виселення об'єкти працюватимуть як і до 2022 року.

Про це пише breakingnews.ie та irishtimes.com.

Зміни відбулися тому, що нова політика Ірландії направлена на надання житла на лише 90 днів, а не безстроково, як це було раніше. З 14 березня в Ірландії змінили програму допомоги новоприбулим українцям.

На період перебування у безкоштовному житлі виплати біженцям складатимуть 38,80 євро тиждень на дорослого, а не 220 євро на тиждень, як раніше. Однак після виїзду з державного житла виплати збільшують.

В ірландському департаменті інтеграції навели приклад, коли приблизно 170 мешканцям готелю Lough Allen у Драмшанбо, Co Leitrim (на фото, - ред.) дали лише два тижні, щоб залишити центр розміщення біженців, який має закритися наступної п’ятниці.

"Хоча було висловлено занепокоєння щодо наслідків для переважно жінок і дітей, які проживають у готелі, багато з яких працюють і ходять до школи на місці. Департамент сподівається запланувати інші переїзди на літні місяці, "щоб звести до мінімуму перешкоди для навчального року", - йдеться у статті.

“У графстві Керрі ми змогли повернути в експлуатацію два готелі, які використовувалися для мігрантів. Є 68 контрактів, які зараз використовуються для розміщення українців і не будуть залучені найближчим часом. Ми бачимо, що багато готелів та інших об’єктів повертаються до їхніх громад”, – зазначив прем’єр-міністр Ірландії Саймон Гарріс.

В останні місяці кількість українських біженців, які прибувають до Ірландії, різко скоротилася. Зокрема, у лютому щодня прибували 25 людей на день, тоді як у грудні минулого року – 70 людей.

Нагадаємо, ще у листопаді 2023 року в уряді Ірландії повідомляли, що близько 14 000 українських біженців уже є робочою силою в Ірландії, але уряд розглядає можливість зміни соціальних виплат, щоб заохотити українців працевлаштовуватися.