5 найкращих збірок віршів класиків

Не варто боятися звертатись до класичних творів літератури. Така форма роботи зі словом, як поезія, здатна висловлювати найскладніші та найпотаємніші людські емоції за допомогою тонкої образності. У класичних поетичних збірках можна знайти емоційну розраду та потужне натхнення, таке важливе в буденності. Говоримо про 5 топових збірок віршів від українських класиків.

Антологія української поезії XX століття

Аби розібратися в тому, як змінювалася крізь роки українська поетична думка, варто звернути увагу на цю збірку. До неї увійшли обрані твори таких авторів, як:

  • Павло Тичина;
  • Оксана Забужко;
  • Микола Вінграновський;
  • Василь Стус;
  • Олена Теліга та інші.

Укладачем антології став Іван Малкович, що поставив собі завдання відобразити на 2000 сторінок усе різноманіття української поезії. А Сергій Жадан, чиї твори також тут представлені, називає збірку одночасно Старим та Новим Завітом для української літератури.

Микола Хвильовий. Досвітні мелодії

Однією з творчих місій Миколи Хвильового було дистанціювання української поезії від російської літератури та звернення до європейських традицій. У це видання увійшли збірки поезій «Молодість» та «Досвітні симфонії», що вже давно стали класикою експресивної та буйної манери письма автора. Крім цього, у книзі також представлено твори, які раніше публікувались виключно в різній періодиці.

Іван Франко. Каменярі

Звертаючись до української класики, не можна оминути збірку вибраних творів Івана Франка. Інтелігентний майстер роботи зі словом, Франко вмів надзвичайно тонко та влучно передати психологічний стан пересічного українця з огляду на історично-соціальний контекст. До видання увійшли поеми «Мойсей» та «Іван Вишенський», а також десятки поезій із класичних збірок автора.

Павло Тичина. Рання лірика

Тичина цілком заслужено вважається одним із засновників модерної української поезії. Він не лише розвинув техніки складання поезій, але також суттєво розширив перелік тем і прийомів. Ця збірка охоплює ранній період творчості, коли підвалини авторського стилю лише закладалися. Бажаючи ознайомитись із лірикою класика з перших збірок, сповненою радості та щемкої надії на світле майбутнє, варто звернути увагу на це видання.

Василь Стус. Вибране

Доля Василя Стуса стала уособленням однієї з найтрагічніших сторінок в історії української поезії. Правозахисник, перекладач, дисидент — Стус став обличчям протистояння українського народу з кровожерливою радянською системою. Окремий інтерес представляють вірші зі збірки «Палімпсести» — хроніки самореалізації всупереч невблаганним обставинам.