Байден сказав, яким він бачить фінал війни в Україні

Байден сказав, яким він бачить фінал війни в Україні

Президент США Джо Байден заявив, що залишається відданим українській перемозі у війні з рф.

Про це він сказав в інтерв'ю The Time.

Відповідаючи на запитання про фінал війни, Байден сказав: "Мир виглядає як те, що росія ніколи, ніколи, ніколи, ніколи не окупує Україну".

Проте союзники Байдена в Києві скаржаться, що він був надто обережним, даючи Україні достатньо зброї, щоб пережити війну, але не виграти її. "Це не рішуча позиція", — цитує видання високопосадовця уряду президента Володимира Зеленського. "Це не шлях до перемоги".

Однак, загалом, навіть давні критики вражені зусиллями Байдена в Україні. Колишній міністр оборони та директор ЦРУ Роберт Гейтс 19 травня заявив, що відповідь Байдена на вторгнення росії значною мірою сприяла виправленню збитків від катастрофічного виведення військ з Афганістану. "Він завоював велику довіру завдяки швидкості, з якою він зібрав коаліцію країн-партнерів, союзників і друзів до, під час і після російського вторгнення в Україну", — сказав Гейтс.

Байден каже, що його відповідь була частиною ширшої стратегії стримування. "Якщо ми колись дозволимо Україні впасти, запам’ятайте мої слова, ви побачите, як Польща піде, і ви побачите, як [падуть] усі ці країни вздовж фактичного кордону росії", — заявив він TIME. 

Нагадаємо, NYT написав, що у Білому домі вважають, що наступні кілька місяців можуть виявитися критичними в Україні, тому росія і Україна можуть укласти перемир'я, подібне до корейського варіанту 1953 року.

Секретар РНБО України Олександр Литвиненко заявив, що Україна чітко усвідомлює: війна з рф закінчиться переговорами, але сподівається тримати запрошення до Альянсу вже на цьогорічному Вашингтонському саміті НАТО.