В рф заявили, що іноземні інструктори в Україні стануть "законною мішенню"

В рф заявили, що іноземні інструктори в Україні стануть "законною мішенню"

Міністр закордонних справ росії Сергій Лавров заявив, що будь-які французькі військові інструктори в Україні будуть "законною мішенню" для російських збройних сил.

Про це він сказав під час туру по Африці на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ Республіки Конго Жан -Клодом Гакоссо, повідомляє The Guardian.

"Щодо французьких інструкторів, я думаю, вони вже на українській території", - сказав Лавров, маючи на увазі військових інструкторів, яких Франція могла б направити для навчання українських військових. "Незалежно від свого статусу, військові чи найманці є законною мішенню для наших збройних сил".

У Москві речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що "інструктори, які навчають війська київського режиму, не мають жодного імунітету, і не має значення, французи вони чи ні".

Офіс Макрона заявив, що не коментуватиме слова Лаврова та Пєскова.

Нагадаємо, Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський заявив минулого тижня, що підписав документи, які дозволяють французьким військовим інструкторам незабаром отримати доступ до українських навчальних центрів.

Але минулого тижня президент Франції Еммануель Макрон заявив, що не коментуватиме "чутки чи рішення, які можуть бути прийняті". 

Проте за інформацією Reuters, Франція незабаром може надіслати військових інструкторів до України і може оголосити про своє рішення наступного тижня під час візиту українського президента Володимира Зеленського у Париж. Двоє дипломатів повідомили, що спочатку Франція відправить обмежену кількість персоналу для оцінки умов місії, перш ніж відправить кілька сотень інструкторів.

Прем’єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте дала зрозуміти, що її уряд буде готовий приєднатися до партнерів у навчанні військ України, які воюють проти російського вторгнення.

Естонія, ще одна країна Балтії, також заявила, що відкрита для направлення інструкторів в Україну.

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що США не планують відправляти американських військових інструкторів в Україну.