У Міненерго вважають, що стаття FT про критичну ситуацію в енергетиці України - це наративи рф

У Міненерго вважають, що стаття FT про критичну ситуацію в енергетиці України - це ІПСО

У Міненерго заявили, що стаття Financial Times вийшла стаття під назвою "росія знищила більше половини енергетики України" має ознаки інформаційно-психологічної операції, маніпулятивний характер та просуває наративи ворога.

Про це йдеться у заяві міністерства.

У ній зазначають, що в статті FT використовуються посилання на анонімні джерела в українському уряді і це "ставить під сумнів достовірність наданої інформації, адже вона не підтверджена офіційними джерелами".

"Аудиторія має розуміти, що посилання на анонімні джерела без конкретних підтверджень не є надійною інформацією, а висновки можуть бути маніпулятивними. Наприклад, неназваний представник української влади у статті стверджує, що "Ми повинні готуватися до життя в холоді і темряві". Таке твердження спрямоване на поширення страху та паніки серед населення", - заявляють у Міненерго.

Також там стверджують, що у статті FT "міститься неправдива інформація, яка подається як факт".

"Зокрема констатується, що 31 травня було ухвалено рішення про підвищення тарифів на електроенергію для населення у 2 рази. Це є відвертою брехнею і маніпуляцією.
Адже розмір тарифу збільшився на 63% і є велика різниця між 60 та 100%", - зазначають у заяві Міненерго.

"Щоб надати матеріалу видимість достовірності, у статті змішуються правдиві і фальшиві дані та містяться апелювання до емоцій читача", - кажуть у міністерстві енергетики і радять довіряти "тільки офіційним джерелам інформації".

Британське видання Financial Time опублікувало статтю, в якій йдеться, що потужні удари армії росі завдали серйозних пошкоджень українській енергетиці. Якщо не буде вжито жодних заходів, згідно з нашим моделюванням, то, ймовірно, в січні населення матиме лише від двох до чотирьох годин електроенергії [на день].

Журналісти поспілкувалися з двома представниками українського уряду, які говорили анонімно.

"Один з українських урядовців назвав суботній штурм "руйнівним", а інший сказав, що це, ймовірно, означатиме, що взимку мешканці будуть проводити переважну частину дня без електрики", - пише FT.

Нагадаємо, офіційні джерела інформації, а саме представники уряду і президент Володимир Зеленський, напередодні російського вторгнення у січні і у лютому 2022 року, заспокоювали українців, наполягали не слухати тих, хто лякає наступом рф. 

Нещодавно, напередодні повторного наступу рф на Харківщину, офіційні джерела заявляли, що в області підготовлені міцні укріплення і фортифікації. Як виявилося під час наступу росіян, на багатьох ділянках фортифікацій і мінувань території не було, що дозволило окупантам швидко просунутися.