Депутатам з Луганщини оголосили підозру за співпрацю з окупантами

Депутатам з Луганщини оголосили підозру за співпрацю з окупантами

Керівник Луганської обласної прокуратури повідомив про підозру депутатам Білокуракинської, Марківської Міловської селищних ради восьмого скликання. Також за процесуального керівництва органів прокуратури Луганської області підозру отримали ще 10 місцевих жителів.

Про це повідомляє Луганська обласна прокуратура.

Їм інкримінують добровільне обрання до незаконного органу влади, створеного на тимчасово окупованій території (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, влітку 2023 року підозрювані зареєструвалися кандидатами у «депутати рад муніципальних округів лнр першого скликання» в захоплених населених пунктах Луганщини.

Представниками ворожих політичних партій «єдина росія» та «ліберально-демократична партія росії» стали колишні працівники закладів освіти та комунальних підприємств.

За результатами псевдовиборів, які проходили на початку вересня минулого року, двоє фігурантів очолили «постійні комісії з соціальної політики, справ молоді та господарства ради Новоайдарського муніципального округу лнр та з правової політики і зв’язків із громадськістю Білокуракинського муніципального округу лнр». Ще одна стала «заступником голови постійної комісії з бюджетної, фінансової, податкової та майнової політики Сватівського муніципального округу лнр»

Ще п’ятеро увійшли до складу «ради Білокуракинського муніципального округу лнр», двоє ‒ «Марківського», по одному ‒ «Новоайдарського», «Старобільського», «Міловського» та «міського округу м. Сєвєродонецька».

Крім того, до суду скерували обвинувальні акти стосовно п’яти «муніципалів». Серед них ‒ двоє «голів рад Біловодського та Міловського муніципальних округів лнр», «заступник голови ради Новопсковського муніципального округу лнр». Ще один обраний «головою постійної комісії з бюджетної, фінансової, податкової та майнової політики ради Новопсковського муніципального округу лнр» та останній увійшов до складу «ради Старобільського муніципального округу лнр».

Усі фігуранти сприяють легалізації законодавства держави-агресорки на тимчасово окупованій території Луганської області.

Досудове розслідування здійснюють слідчі ГУ СБУ України в Донецькій та Луганській областях.

Нагадаємо, за процесуального керівництва органів прокуратури Луганщини чотирьом керівникам «муніципальних утворень» на захопленій території області повідомили про підозру.