Bild після розмови із Залужним розповів про його головну помилку у війні з рф

Bild після розмови із Залужним розповів про його головну помилку у війні з рф

Заступник головного редакції Bild Пауль Ронцхаймер розповів про головну помилку ексголовкома ЗСУ Валерія Залужного.

Bild пише, що з початку вторгнення рф в Україну Ронцхаймер постійно буває в Україні, відвідує лінію фронту, спілкується з політичним та військовим керівництвом країни.

Днями у ток-шоу на телеканалі ZDF журналіст розповів про одну із бесід із Залужним.

"Ніхто не знає точну кількість [жертв війни]. Я думаю, скажу чесно, що офіційні дані обох сторін є невірними. Я виходжу з того, що це сотні тисяч. Росіяни втрачають набагато більше, зокрема й зараз. Це плата неймовірно великою кров'ю. Я особисто чув від колишнього головкому ЗСУ Валерія Залужного, з яким неодноразово зустрічався в Україні. А він був дуже успішним: захистив Київ, відбив кілька областей у 2022 році. Одного разу він сказав мені, що найбільша помилка в розрахунках, яку він припустився в цій війні, була в тому, що він думав, ніби в якийсь момент російське суспільство дійде до краю і скаже: “Досить! У нас дуже багато вбитих і поранених”. Наче в якийсь момент у росії буде обурення. Він казав, що розраховував на це найпізніше на початку 2023 року", - заявив Ронцхаймер.

Нагадаємо, восени Залужний в інтерв'ю The Economist сказав, що мав припущення, що він може зупинити росію, знекровивши її війська.

"Це була моя помилка. росія втратила щонайменше 150 тисяч загиблих (дані на листопад 2023 року, - ред.). У будь-якій іншій країні такі жертви зупинили б війну. Але не в росії, де життя дешеве і де орієнтиром путіна є перша та друга світові війни, у яких росія втратила десятки мільйонів", - казав Залужний.

8 лютого президент України Володимир Зеленський призначив генерал-полковника Олександра Сирського Головнокомандувачем Збройних Сил України, звільнивши перед тим з цієї посади  Залужного.

Про те, що рішення звільнити Залужного, вже ухвалене стало відомо наприкінці січня. Причиною називають довготривалі розбіжності між Зеленським і Залужним щодо ведення війни, також однією з причин називають політику.

Напередодні видання "УП" опублікувало статтю про те, що Зеленський остаточно ухвалив рішення звільнити Залужного після того, як йому стало відомо про дослідження рейтингів його рейтинг виявився низьким, а рейтинг Залужного високий.

Зараз залужний працю послом України у Великій Британії.