«Нам вдалося розшукати 143 дитини»: як працюють ювенали Луганщини в умовах війни

 «Нам вдалося розшукати 143 дитини»: як працюють ювенали Луганщини в умовах війни


Діти – це найбільш чутлива та вразлива категорія населення, що потребує особливого піклування та уваги з боку держави, зокрема захисту своїх прав та інтересів, створення безпечних умов для зростання та розвитку. Частина такої роботи покладена на поліцейських ювенальної превенції.

З початку повномасштабного вторгнення на Луганщині відомо про майже тисячу зниклих та 108 депортованих дітей на територію ворога, подальша доля яких досі залишається невідомою.

Окрім воєнних злочинів деякі діти потерпають від рук власних батьків, зіштовхуються зі цькуванням зі сторони однолітків і мають суїцидальні думки. Про це "Сєвєродонецьк онлайн" напередодні Дня працівника ювенальної превенції, який відзначають 8 липняпоспілкувався з т.в.о. начальника відділу ювенальної превенції Управління превентивної діяльності ГУНП в Луганській області, підполковником поліції Іриною Теслею.

Пані Ірина розповіла про роботу ювеналів в умовах війни, інструменти, які допомагають у пошуку зниклих дітей та дала рекомендації, як виявити булінг, коли дитина мовчить.

 - Поліція відіграє значну роль у захисті безпеки, прав і свобод дітей. Розкажіть про діяльність поліцейських ювенальної превенції Луганщини в умовах війни. Які задачі сьогодні виконуєте?

 - З початком повномасштабного вторгнення наша робота змінилася. Ті функції, які ми виконували раніше, без наявності території вже недоцільні, вони або обмежені, або переформатовані на більш значущі. На сьогодні одним з основних напрямків службової діяльності ювенальної превенції є облік постраждалих дітей на території Луганської області внаслідок військових дій рф, допомога їм у межах компетенції. Ми звіряємо з департаментами охорони здоров’я всіх областей інформацію, куди наших дітей терміново евакуювали, і де їм надавали першу медичну допомогу. Збирали по частинках ці дані, проводили ідентифікацію дітей, вели облік та реєстрували події. Також ми встановлюємо місця перебування безвісно зниклих та депортованих дітей, моніторимо стан добробуту дітей на тимчасово окупованих територіях та документуємо злочини відносно них. Проводимо профілактичні та превентивні заходи з учнями в освітніх закладах дистанційного формату в Луганській області. Наразі у нас функціонує 85 таких закладів, один має змішану форму навчання, решта – працюють в онлайн-режимі. Підключаємося до зустрічей, розглядаємо багато безпекових тем, робимо презентації та спілкуємося з дітками.

Ірина Тесля

Ірина Тесля

На території Дніпропетровської області організовуємо профілактичні заходи з дітьми-переселенцями в шелтерах та прихистках для ВПО. Проводимо наради та робочі зустрічі з представниками адміністрації навчальних закладів, підрозділів освіти, ВЦА, шелтерів, служб у справах дітей, соцзахисту тощо. З усіма, хто забезпечує захист прав дітей. Беремо участь у вебінарах та тренінгах, продовжуємо навчатися, підвищуємо кваліфікацію. Доводимо якусь інформацію та проводимо роз’яснювальну роботу серед населення за допомогою ЗМІ, інтернет-ресурсів. Розглядаємо звернення громадян з різних питань, проводимо перевірки. Також 40 наших співробітників брали участь у проєкті «Офіцер освітньої безпеки», у рамках якого забезпечували безпеку в закладах освіти у Дніпропетровському, Павлоградському, Синельниковому районах. Зокрема, проводили безпекові заняття з учнями, здійснювали функції охорони, стежили за пропускним режимом, порядком у школі, оглядали територію на наявність небезпечних предметів, координували безпекові заходи, у тому числі під час повітряної тривоги.

Ірина Тесля

Ірина Тесля

 - Скільки дітей на Луганщині сьогодні перебуває у розшуку ювенальної превенції?

 - З початку повномасштабного вторгнення, станом на 25 травня 2024 року у нас зареєстровано 828 фактів безвісного зникнення дітей. Нам вдалося розшукати 143 дитини. Наразі в актуальному розшуку перебуває 658 дітей.

 - Пані Ірино, про яку цифру депортованих дітей з Луганщини можемо говорити сьогодні?

 - У 2024 році інформація щодо депортації дітей до поліції не надходила. З початку повномасштабного російського вторгнення на територію України ювенальні поліцейські провели перевірку за 17 повідомленнями про депортацію 108 дітей до рф, білорусі та на тимчасово окуповану територію держави.

 - Щось взагалі відомо про подальшу долю когось з цих дітей?

 - Ці діти перебувають під контролем ворога, однак у нас немає інформації про те, що їхньому життю чи здоров’ю щось загрожує.

Робота

Робота

 - Хто може звернутися із заявою про зникнення дитини?

 - Це може зробити будь-хто, хто володіє вірогідною інформацією.

 - Чи поступали від 24 лютого 2022 року повідомлення про випадки домашнього насильства щодо дітей?

 - Ні, протягом цих двох років до ГУНП в Луганській області не надходила інформація про факти вчинення домашнього насильства, у тому числі відносно дітей.

Ми провели звіряння зі службою у справах дітей Луганської обласної військової адміністрації щодо інформування про факти домашнього насильства та жорстокого поводження з дітьми. Факти вчинення домашнього насильства відсутні. На теперішній час на обліку поліції в Луганській області кривдники відсутні.

Однак про насильство треба говорити, оскільки, як показує поліцейська практика, навіть невинні, на перший погляд, сутички у родинах можуть призвести до серйозних наслідків. Статистика домашнього насильства на окупованих територіях Луганської області, звісно, невідома. Поліція Луганщини не отримує таких повідомлень зі зрозумілих причин: відсутність сталого зв’язку, доступу до територій, утиск громадян з боку окупаційної влади. Водночас гуманітарна криза та важка криміногенна ситуація на окупованій Луганщині дають зрозуміти, що виклики загострення домашнього насильства постануть після деокупації регіону.

На жаль, внутрішньопереміщені сім’ї є також ураженими цим негативним явищем, враховуючи їхню соціальну нестабільність. Тому поліція у цьому році передбачила ряд інформаційних заходів, розрахованих на громадян різних вікових категорій. Зокрема, проведення консультацій для переселенців, просвітницьких онлайн-уроків у школах, організація мінітренінгів. Також щороку поліція Луганської області активно долучається до Всеукраїнської кампанії «16 днів проти насильства».

робота

Робота

 - Чи доводилося луганським поліцейським користуватися системою сповіщень AMBER Alert під час пошуку дитини?

 - Ми чули про цей застосунок, запозичений в інших країн, але не використовуємо його у своїй діяльності. Він ще не набув у нас такої популярності, і не є на слуху. Але у нас є інші перевірені інструменти, за допомогою яких працівники поліції встановлюють місцеперебування дітей та поновлюють родинні зв’язки.

 - Розкажіть, будь ласка, про ці інструменти

 - Наразі Національна поліція використовує Комплексну систему пошуку зниклих дітей, до якої приєдналися десятки партнерів – громадськість, представники бізнесу та місцевої влади. За короткий час ювенальна поліція України залучила до розшуку дітей такі потужні компанії, як Київстар, UKlon, служби таксі Taxi 838, Ontaxi, Opti, службу доставки Glovo, світового інформаційного гіганта Meta. Також цьому сприяють комунікаційні платформи: державний портал з розшуку дітей «Діти Війни», чат-бот «Пошук дітей» у Telegram-каналі, мобільний додаток з пошуку дітей «Reunite Ukraine».

Я впевнена, що система сповіщення Amber Alert також набуде популярності та буде використовуватися у нас. Але, наскільки мені відомо, вона направлена більше на розшук не безвісно зниклих, а саме викрадених дітей і працює, скажімо так, по гарячих слідах.

 - Скільки батьків з Луганщини притягнуто до відповідальності за неналежне виконання обов’язків з початку повномасштабного вторгнення?

 - У зв’язку з переміщенням населення Луганської області до інших безпечних регіонів держави, реагування на факти вчинення правопорушень дітьми та відносно дітей, які перемістилися, здійснюється Головними управліннями Національної поліції за місцем перебування цих осіб.

Однак ми щодобово моніторимо всі випадки та правопорушення, які відбуваються за участі наших луганчан. За 2023-2024 роки не зафіксовано жодного факту невиконання своїх обов’язків батьками з Луганської області, не тільки на місці тимчасової дислокації – у Дніпропетровській області, а й в інших областях.

Робота

Робота

 - Наскільки тісно ювенали співпрацюють зі службою у справах дітей?

 - У нас налагоджена дієва комунікація з питань забезпечення дотримання прав дитини зі службами у справах дітей, як обласного рівня, так і міських/селищних військових адміністрацій. Ми здійснюємо обмін інформацією, звіряємо дані, проводимо зустрічі, спільні наради, профілактичні заходи тощо.

 - Пані Ірино, сьогодні досить часто зустрічається термін «булінг». Чи дійсно ця проблема є поширеною?

До повномасштабного вторгнення правоохоронці фіксували не більше двох фактів булінгу у рік. У 2023-2024 року ГУНП в Луганській області не зареєстровано фактів цькування. Постійно проводиться величезна робота поліції спільно з освітянами щодо профілактики зазначених правопорушень.

Булінг – це різнобічна проблема, яка виходить за межі традиційного розуміння фізичної та вербальної агресії. Це поняття охоплює різні типи прояву: фізичний, вербальний, стосунковий, кібер-, сексуальний та упереджений булінг. Кожна форма має свої ознаки та наслідки, мають вагомий вплив як на жертву, так і на кривдника. Люди плутають це поняття з образою, сваркою чи конфліктом. Загалом «булінг» – це таке явище, яке ще треба довести. Дехто не хоче про це говорити, змінюють свою думку або ситуація виявляється не такою однозначною...

Робота

Робота

 - У якому віці зазвичай у дітей проявляється бажання знущатися з інших?

 - Кожен випадок індивідуальний, не залежить від віку, статі. Різні чинники та випадки, тому підхід до превентивних заходів комплексний.

 - Чи часто жертвами цькування стають саме діти-переселенці?

 - Немає статистичних даних щодо статусу дитини.

 - Скажіть, яка відповідальність передбачена законом за булінг?

Відповідно до вимог статті 173-4. Булінг (цькування) учасника освітнього процесу Кодексу України про адміністративні правопорушення, передбачена адміністративна відповідальність. Також дитина потрапляє до поля зору поліції та її беруть на профілактичний облік.

 - А для свідків, які промовчали?

 - Свідком цього може бути інша дитина, для неї за замовчування відповідальність не передбачена. Лише докори сумління за свій вчинок. А що стосується вчителів, керівників навчальних закладів – то вони вже є не свідками, а учасниками цього процесу. Якщо керівник закладу освіти своєчасно не повідомив у поліцію про факт і це призвело до негативних наслідків, тоді передбачена відповідальність.

 - Як батьки можуть зрозуміти, що щодо їхньої дитини відбувається булінг?

 - Якщо батьки в гарних стосунках з дітьми, цікавляться їхнім життям, то вони помітять, що щось змінилося у поведінці дитини, зокрема пригнічений стан. Наслідки у поведінці будуть стовідсотковими. Дитина не зможе самостійно впоратися зі своїми негативними емоціями. Вона або замкнеться або навпаки стане дратівливою, напруженою та збентеженою.

Люди, які зазнають булінгу, можуть зіткнутися з безліччю короткострокових і довгострокових проблем, включаючи депресію і тривогу, зловживання психотропними речовинами, труднощі в школі, такі як низька успішність і погана відвідуваність, і навіть суїцидальні спроби. Саме на це і повинні звернути увагу батьки дитини, яка стала жертвою булера.

Цькування не обмежується дитячим чи підлітковим віком, а може продовжуватися і в дорослому житті, що підкреслює необхідність комплексного підходу для розв'язання цієї поширеної проблеми. Вкрай важливо створити середовище співчуття, поваги та розуміння, де кожна людина відчуває себе в безпеці та де поважають її особисті кордони. Ювенальні поліцейські проводять інформаційні онлайн-заходи в закладах освіти Луганської області, під час яких розповідають про протидію булінгу серед учасників освітнього процесу, відповідальність за вчинення таких фактів та порядок дій у разі отримання такої інформації.

Робота

 Робота

 - Періодично чуємо з новин повідомлення про дитячий суїцид, зокрема через «квести», що ширяться у соцмережах. Чи можливо це попередити?

 - З початку 2024 року ГУНП в Луганській області не зареєструвало серед неповнолітніх самогубств або нанесення ними самоушкоджень.

Ювенальні поліцейські Луганської області на систематичній основі проводять безпекові заходи в місцях компактного проживання сімей – ВПО у Дніпрі. Така профілактична робота, перш за все, направлена на попередження негативних явищ у дитячому середовищі. Заходи мають фаховий підхід та пристосовані до вікових особливостей. Для мінімізації проблематики самогубств та самоушкоджень серед дітей та молоді ГУНП в Луганської області розпочинає акцію «Перемагай темряву», у рамках якої проводиться відповідна інформаційна кампанія. Ми розповідаємо про чинники, які впливають на нанесення самоушкоджень чи самотравмувань, їхню сутність та причини виникнення, шляхи запобігання таких проявів, як своєчасно розпізнати поведінкові відхилення у підлітків, які можуть свідчити про суїцидальні наміри та до кого звернутися за допомогою та психологічною підтримкою.

Ми розробили спеціальні пам'ятки для батьків з профілактики суїциду, на що звертати увагу.
У рамках акції до 20 листопада ювенальні поліцейські проведуть ряд заходів у школах області та у шелтерах для переселенців з Луганщини, що заходяться у Дніпрі.

Робота

Робота

 - Як налагоджуєте контакти з дітьми? З ким важче працювати – з дітьми-правопорушниками чи дорослими?

 - Однаково нелегко з будь-якою категорією правопорушників. Однак у дитини-правопорушника ще є можливість виправитися та слідувати «букві закону», а дорослі вже вчиняють свої правопорушення свідомо.

 - Яку пораду можете дати батькам?

 - Не залишатися осторонь, особливо якщо дитина-підліток. Налагодити довірливі відносини, бути емпатійними, тобто цікавитись життям дитини, як вона проводить вільний час, з ким спілкується. Обговорювати проблемні питання та вирішувати їх, завжди надавати підтримку та допомогу, особливо у цей складний час.