На саміті миру у Швейцарії не буде заклику до виведення військ рф з України, - ЗМІ

На саміті миру у Швейцарії не буде заклику до виведення військ рф з України, - ЗМІ

У підсумковій заяві, яку запропонують країнам-учасницям Глобального саміту миру у Швейцарії, не буде заклику до виведення російських окупаційних військ та відновлення територіальної цілісності України.

Про це повідомляє японське видання NHK World Japan, зазначаючи, що документі будуть згадуватися лише три з десяти пунктів формули миру:

  • безпека атомних електростанцій;
  • продовольча безпека;
  • звільнення усіх полонених та повернення в Україну депортованих дітей.

Також у заяві буде підкреслена важливість того, аби hосія брала участь у дискусіях щодо відновлення миру.

"Виведення російських військ та інші положення, до яких закликає Україна, не включили до проєкту заяви з урахуванням позицій деяких азійський і близькосхідних країн зі швидкозростаючою економікою, що підтримують зв'язки з росією", — пояснюють журналісти суспільного японського телерадіомовника.

Нагадаємо, саміт миру відбудеться 15 червня у Швейцарії. Китай відмовився від участі у саміті, оскільки туди не запросили росію. Після цього міністр закордонних справ країни Ван I повідомив, що китайський "мирний план" нібито підтримали вже 26 країн світу. У документі міститься заклик до міжнародної конференції, визнаної як росією, так і Україною, — альтернативи мирному плану Києва у Швейцарії.

Президента України Володимир Зеленський у Сінгапурі заявив, що КНР є "знаряддям у руках путіна".