У Нацакадемії сухопутних військ викладач бив прикладом курсантів і змушував їх їсти цигарки, - ДБР

У Нацакадемії сухопутних військ викладач бив прикладом курсантів і змушував їх їсти цигарки, - ДБР

Працівники ДБР у взаємодії з СБУ повідомили про підозру офіцеру - начальнику навчального курсу одного з факультетів Нацакадемії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Офіцер понад рік бив та принижував курсантів.

Про це повідомляє ДБР.

"Офіцер понад рік бив та принижував курсантів, намагаючись "навчити" їх дисципліни та порядку. Це відбувалося на території академії у Львові та у казармах в одному із сіл області. Про такі "виховні методи" стало відомо лише у березні цього року, тоді ж було зареєстровано кримінальне провадження", - йдеться у повідомленні.

Слідство задокументувало застосування сили щодо чотирьох курсантів, яких викладач бив по голові та у різні частини тіла.

"Він завдавав ударів не лише руками, а й прикладом зброї та ременем. Невдоволення офіцера могли викликати недбало складені речі або помилки в журналі. Одного з курсантів він змусив їсти цигарки перед іншими, бо той спізнився на шикування через куріння. Тож "педагог" вирішив його провчити, змусивши жувати кілька цигарок", - повідомляє ДБР.

Досудове розслідування триває, встановлюються інші епізоди протиправної діяльності.

Незадовго до повідомлення про підозру викладача перевели на іншу посаду в одну з військових частин на Львівщині.

Офіцеру повідомили про підозру у застосуванні військовою службовою особою насильства щодо підлеглого, вчиненого в умовах воєнного стану (ч. 5 ст. 426-1 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

За клопотанням ДБР суд обрав підозрюваному запобіжний захід – тримання під вартою з можливістю внесення застави у сумі 908,4 тис. грн.

Нагадаємо, 21-річний військовослужбовець Олександр Попович звернув увагу на проблему надання звільнень за межі Нацакадемії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного у вихідні та святкові дні. За його словами, такі "привілеї" мали лише курсанти які були одружені, мали опікунство, до яких приходили батьки на КПП. Те саме, за його словами, стосується і дозволу на прожиття за межами академії.

Між Поповичем і керівництвом академії спалахнув конфлікт. Але деякі курсанти його підтримали і  ухвалили колективне рішення звернутися до Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань порушення прав військовослужбовців.

За словами Поповича, ця комісія прибула до академії і виявила низку порушень, в тому числі порушення щодо порядку надання звільнень. Згодом Попович повідомив, що коли ж керівництво дізналося про звернення, начальник курсу ініціював службове розслідування за вихід зі строю без дозволу стосовно нього, а саме за 402 статтею Кримінального кодексу України – непокора. Непокора, вчинена в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці, карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років. 

Пізніше вчена рада факультету вирішила відрахувати Поповича. А невдовзі він заявив, що його відрахували з Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного (HACB) через конфлікт з керівництвом і відправляють на фронт.