Зеленський запевнив, що Сі Цзіньпін дав йому слово не продавати зброю росії

Зеленський запевнив, що Сі Цзіньпін дав йому слово не продавати зброю росії

Президент Володимир Зеленський заявив, що лідер Китаю Сі Цзіньпін особисто обіцяв йому не постачати рф зброю.

Про це Зеленський сказав на прес-конференції в рамках саміту G7 в Італії, повідомляє DW.

"Я розмовляв з главою Китаю телефоном. Він сказав, що не продаватиме зброю росії. Подивимося. Якщо вона порядна людина, то не буде. Тому що він дав мені слово", - заявив він.

Раніше глава оборонного відомства Великобританії Грант Шеппс звинуватив КНР у постачанні зброї Москві, яку армія рф використовує в Україні. "У нас є докази співпраці росії та Китаю в галузі озброєнь", - заявив він.

За даними агентства Bloomberg, Пекін надає Москві дані геопросторової розвідки для військових цілей, а також потрібну для військової промисловості мікроелектроніку, верстати для виробництва танків та паливо для ракет.

Сполучені Штати звинуватили керівництво Китаю в підтримці війни росії проти України та попередили, що Пекін може зіткнутися з подальшими санкціями у відповідь з боку США та інших країн НАТО.

Нагадаємо, за даними Reuters Китай, який пропустить саміт щодо мирного плану для України у вихідні, лобіював в урядах свій альтернативний план щодо України. За словами дипломатів, спеціальний представник Пекіна з євразійських справ Лі Хуей минулого місяця відвідав Туреччину, Єгипет, Саудівську Аравію та Об’єднані Арабські Емірати та зустрівся з представниками країн, що розвиваються, у їхніх посольствах у Пекіні.

Після відмови Китаю від участі у Глобальному саміті миру у Швейцарії, міністр закордонних справ країни Ван I повідомив, що китайський "мирний план" нібито підтримали вже 26 країн світу.

У документі міститься заклик до міжнародної конференції, визнаної як росією, так і Україною, — альтернативи мирному плану Києва, який підтримують західні країни та який має обговорюватися на зустрічі у Швейцарії цього місяця, куди росію не запросили.