Канцлер нейтральної Австрії заявив про законність ударів України по рф

Канцлер нейтральної Австрії підтвердив, що удари України по рф є законними

Федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер заявив, що згідно міжнародному праву удари по території росії з боку України є законними.

Про це він сказав в інтерв'ю NZZ.

Видання попросило Негаммера прокоментувати заяву міністерки оборони Австрії Клаудії Таннер, яка сказала, що Захід переходить червону лінію, дозволяючи Україні використовувати свою зброю для нападу на територію росії.

"Ця дискусія ведеться в неправильному політичному напрямку, і дуже прикро, що фокус ставиться саме так. Такі напади на росію допустимі міжнародним правом. Якщо Москва припинить агресію, військова допомога автоматично скоротиться. Якщо європейці поступляться, це може спонукати російських генералів піти ще далі, ніж вони вже роблять", - заявив він.

При цьому Негаммер наголосив, що Австрія є нейтральною країною, проте, як член ЄС, ми підтримує спільну зовнішню політику та політику безпеки та демонструє солідарність, коли йдеться про санкції та гроші для України. "Ми самі не надаємо військову допомогу. Але Австрія погоджується, щоб інші країни це зробили, щоб Україна могла захистити себе", - додав він.

Говорячи про свою участь у саміті миру в Швейцарії, Негаммер сказав, що "​​миру без росії не буде".

"путін напав на Україну. Тому він має силу зупинити війну в будь-який момент. Але війни починаються швидко, і ті, хто їх починає, намагаються швидко їх закінчити. Конференція у Швейцарії була першим кроком. Ось як я прошу вас її класифікувати. Якщо ви хочете миру, ви не повинні переставати говорити і шукати розмови. Це хороший знак, що на цю конференцію прибули делегації з понад дев’яноста країн, які вислухали одна одну. Тому що мої розмови, особливо з партнерами з Африки, Латинської Америки та Азії, показали: це війна в Європі, але не європейська війна. Цей саміт також чітко заявив про те, що в усьому світі є союзники за мир", - зазначив він.

Нагадаємо, ще у грудні Негаммер заявляв, що Австрія не погодиться на переговори про вступ України в ЄС за нинішніх умов, також вона проти прискореної процедури вступу.