Радники Трампа написали план завершення війни росії в Україні: Reuters оприлюднив умови

Радники Трампа написали план припинення війни росії в Україні: Reuters оприлюднив умови

Два ключових радника Дональда Трампа представили йому план припинення війни росії в Україні – якщо він переможе на президентських виборах – який передбачає, що Україна отримає більше американської зброї, лише якщо ввійде на мирні переговори.

Про це повідомляє Reuters.

За цим планом, Сполучені Штати водночас попередять Москву, що будь-яка відмова від переговорів призведе до посилення підтримки України з боку США, заявив в інтерв’ю генерал-лейтенант у відставці Кейт Келлог, один із радників Трампа з національної безпеки.

Відповідно до плану, розробленого Келлогом і Фредом Флейцем, які обидва працювали керівниками апарату в Раді національної безпеки Трампа під час його президентства в 2017-2021 роках, під час мирних переговорів передбачається припинення вогню "на основі переважаючих ліній бойових дій".

Вони представили свою стратегію Трампу, і колишній президент відповів схвально, сказав Флейц.

"Я не стверджую, що він погоджувався з цим або погоджувався з кожним його словом, але ми були раді отримати зворотній зв’язок", — сказав він.

Однак речник Трампа Стівен Ченг заявив, що офіційними слід вважати лише заяви, зроблені Трампом або уповноваженими членами його кампанії.

Стратегія, викладена Келлогом і Фляйцем, є найбільш детальним планом, розробленим соратниками Трампа, який заявляв раніше, що зможе швидко врегулювати війну в Україні, якщо переможе президента Джо Байдена на виборах 5 листопада.

"Ця пропозиція ознаменує різку зміну позиції США щодо війни та наштовхнеться на спротив з боку європейських союзників і всередині Республіканської партії Трампа", - вважає Reuters.

Нагадаємо, президент США Джо Байден і президент України Володимир Зеленський у четвер, 13 червня, підписали 10-річну угоду про безпеку, яка зобов’яже Вашингтон надати Києву широкий спектр військової допомоги, заявив намагаючись посилити боротьбу України з росією.

Водночас в угоді є останній пункт: про вихід сторін з неї.

"Будь-яка Сторона може вийти із цієї Угоди, надіславши письмове повідомлення дипломатичними каналами іншій Стороні про свій намір вийти з неї. Вихід набирає чинності через шість місяців після дати такого повідомлення. У зв'язку з цим, хоча Сторона може вийти з цієї Угоди, будь-яка угода або домовленість про імплементацію, укладена між Сторонами відповідно до умов цієї Угоди, і далі залишається чинною на тих самих умовах, якщо інше не передбачено умовами конкретної угоди або домовленості про імплементацію. Сторони визнають, що ця Угода слугує ланкою до майбутнього членства України в Альянсі. У разі набуття Україною членства в НАТО Сторони зустрінуться та обговорять майбутній статус цієї Угоди", - йдеться у цьому пункті.

WP з посиланням на експертів зазначає, що Дональд Трамп, якщо стане президентом США наприкінці цього року, може розірвати безпекову угоду. "Трамп або будь-який майбутній президент може вийти з юридично обов’язкової виконавчої угоди, оскільки це не договір і не буде ратифікований Конгресом", - зазначає видання.