Держдеп США дорікнув Україні: не виконані мінімальні стандарти у боротьби з торгівлею людьми

Держдеп США дорікнув Україні: не виконані мінімальні стандарти у боротьби з торгівлею людьми

Уряд України не повністю виконує мінімальні стандарти для викорінення торгівлі людьми, але докладає значних зусиль для цього.

Про це йдеться у звіті Державного департаменту США щодо стану із торгівлею людьми у світі в 2024 році.

Держдеп відзначає позитивні зрушення у цій темі в Україні: "Уряд виявив більше жертв торгівлі людьми та продовжив масштабні кампанії з підвищення обізнаності у координації з міжнародними організаціями. Уряд України діяв на тотальній воєнній основі, щоб протистояти неспровокованому повномасштабному вторгненню росії, виконуючи низку основних функцій для пом’якшення ризиків торгівлі людьми, попри серйозні виклики, пов’язані з війною, тривалі російські удари по українських цивільних об’єктах та об’єктах критичної інфраструктури та переміщення майже однієї третини населення України, багато з яких стикалися з підвищеними ризиками торгівлі людьми".

З негативних проявів Держдеп відзначає корупцію, недоліки у судовій системі, зауважуючи, що "уряд не виконав мінімальних стандартів у кількох ключових сферах":

  • Судді продовжували виносити м’які вироки, які не передбачали тюремного ув’язнення для більшості засуджених торговців людьми, що послаблювало стримування, невідповідно відображало характер злочину та підривало ширші зусилля по боротьбі з торгівлею людьми.
  • Попри постійне занепокоєння щодо корупції, що сприяє безкарності злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми, і триваючих розслідувань щодо посадових осіб, які причетні до злочину, сьомий рік поспіль уряд не забезпечив жодного засудження посадових осіб, які причетні до злочину.
  • Уряд не виявив жодної іноземної жертви торгівлі людьми, хоча і вжив певних заходів для захисту дітей без супроводу, недоліки в державному нагляді за дітьми, евакуйованими з українських закладів опіки, підвищили ризик торгівлі ними. 

Держдепартамент США рекомендує Україні:

1) визначити і засвідчити офіційний статус більшої кількості жертв, щоб гарантувати їм права відповідно до закону про торгівлю людьми, і змінити процедуру надання статусу жертви, щоб зменшити тягар самоідентифікації жертв і розголошення конфіденційної інформації;

2) активно розслідувати й переслідувати злочини, пов’язані з торгівлею людьми, і вимагати адекватних покарань для засуджених торговців людьми, які мають передбачати значні терміни ув’язнення;

3) підвищити рівень захисту дітей без супроводу і дітей, розлучених із сім’єю, у тому числі евакуйованих з українських закладів опіки, і зберігати інформацію про них;

4) розширити навчання для правоохоронців, прокурорів і суддів щодо розслідування і кримінального переслідування у справах про торгівлю людьми.

Нагадаємо, The Washington Post писав, що президента Володимира Зеленського під час його зустрічі з держсекретарем США Ентоні Блінкеном минулого місяця розчарувала увага американського посадовця до корупції в Україні.

Блінкен виступив в Київському політехнічному інституті імені Ігоря Сікорського і закликав Україну не стати росією. Блінкен закликав "викорінити лихо корупції раз і назавжди".

"Перемога України на полі бою не дасть їй стати частиною росії. Перемога у війні з корупцією не дасть Україні стати схожою на росію. Оборона України від корупції має бути такою ж міцною, як і її військова оборона", - наголосив він.