МКС видав ордери на арешт Шойгу і Герасимова через обстріли інфраструктури України

МКС видав ордери на арешт Шойгу і Герасимова через обстріли інфраструктури України

Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордери на арешт колишнього міністра оборони рф Сергія Шойгу та начальника Генштабу рф Валерія Герасимова.

Про це повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

Він зазначив, що ордери стосуються міжнародних злочинів, вчинених в період з 10 жовтня 2022 року до 9 березня 2023 року.

"Це напади на цивільні обʼєкти, енергетичну інфраструктуру, шкода цивільним людям та обʼєктам, а також злочини проти людяності. Шойгу та Герасимов несуть індивідуальну відповідальність", - написав Єрмак.

Нагадаємо, російський диктатор володимир путін вже має один ордер на арешт від Міжнародного кримінального суду, пов'язаний з викраденням українських дітей з окупованої території.

Саме через це путін уникає поїздок у країни, які ратифікували Римський статут і можуть арештувати його на своїй території, керуючись зобов'язаннями перед МКС.

Зокрема Путін не відвідав 23 серпня 2023 року саміт БРІКС у Південноафриканській республіці. Після онлайн виступу путіна президент ПАР Сиріл Рамафоса звернувся до нього і закликав відновити "зернову угоду" і повернути українських дітей, яких забрала росія.

Газета Independent з посиланням на звіт міжнародної юридичної фірми з прав людини Global Rights Compliance повідомляла, що згідно з новими доказами, зібраними експертами з прав людини, росія активно готувалася розкрасти поставки зерна та піддати українське населення голоду ще до того, як путін віддав наказ про вторгнення 24 лютого 2022 року.