У Білому домі відповіли на план радників Трампа по завершенню війни рф в Україні

У Білому домі відповіли на план радників Трампа по завершенню війни рф в Україні

У Білому Домі прокоментували план радників Дональда Трампа щодо завершення війни в Україні шляхом змушення сторін - і рф і українського уряду, до переговорів.

Координатор Ради національної безпеки США зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі на брифінгу сказав, що не збирається "вдаватися в публічну дискусію щодо того, що радники колишнього президента Трампа можуть або не можуть говорити з ним про це".

"Отже, з цим застереженням, відданість президента Байдена підтримці України була явно стійкою, різкою та послідовною. Зараз ми створили глобальну коаліцію — понад 50 країн, які підтримують Україну, коли вони захищаються. Він щойно підписав на G7 в Італії тиждень чи близько того історичну двосторонню угоду з України з безпеки. І він розуміє — він розуміє, що чим сильнішою буде позиція України на полі бою, тим сильнішою вона буде за столом переговорів, коли настане час. І знаєте, хто вирішить, коли настане цей час? Президент Зеленський. І більше ніхто", - заявив Кірбі.

Він додав, що адміністрація Байдена дотримується правила - "нічого про Україну без України".

"І ми наполегливо стоїмо, щоб переконатися, що президент Зеленський має все необхідне, щоб, якщо і коли він буде готовий сісти за стіл переговорів, він міг зробити це з позиції сили, і щоб він знав, що він має нашу підтримку та підтримку ціх близько 50-ти з гаком країн", - додав Кірбі.

"На відміну від деяких людей, президент Байден вважає, що будь-які рішення щодо переговорів, відверто кажучи, мають приймати президент Зеленський та Україна. Ми не збираємося змушувати Україну здавати якусь свою територію, тому що ми розуміємо, що якщо путіну дозволять завоювати Україну і підкорити її народ, будь-кого з її людей, наслідки будуть важкими. Він і диктатори в усьому світі просто підбадьорилися б, і ми думаємо, що світ став би набагато небезпечнішим місцем", - підсумував Кірбі.

Нагадаємо, два ключових радника Дональда Трампа представили йому план припинення війни росії в Україні – якщо він переможе на президентських виборах – який передбачає, що Україна отримає більше американської зброї, лише якщо ввійде на мирні переговори.

Відповідно до плану, розробленого Келлогом і Фредом Флейцем, які обидва працювали керівниками апарату в Раді національної безпеки Трампа під час його президентства в 2017-2021 роках, під час мирних переговорів передбачається припинення вогню "на основі переважаючих ліній бойових дій".

За цим планом, Сполучені Штати водночас попередять Москву, що будь-яка відмова від переговорів призведе до посилення підтримки України з боку США.

Сам Трамп публічно ще не коментував цей план, але раніше заявляв, що якщо стане президентом США, завершить війну в Україні за 24 години.