Президент Болгарії відмовився від участі у Вашингтонському саміті НАТО через підтримку України

Президент Болгарії відмовився від участі у Вашингтонському саміті НАТО через підтримку України

Президент Болгарії Румен Радев відмовляється як очолити, так і брати участь у болгарській делегації на саміті НАТО в липні. Причина – позиція, яку він відстоює щодо надання допомоги Україні.

Про це повідомляє пресслужба президента Болгарії, яку цитує "Радіо Свобода".

Причина полягає в тому, що у своїй пропозиції Рада міністрів пише, що Радев повинен буде представити рамкові позиції, прийняті Радою міністрів, і на їх основі "затвердити та/або підтвердити" документи, представлені на засіданні.

"Глава держави не приймає деякі положення прийнятих Радою міністрів рамкових позицій, що стосуються зобов'язань, які наша країна бере на себе щодо війни в Україні", - йдеться в позиції Радєва.

Що це за рамкові посади, ані в президентстві, ані в Раді міністрів не повідомляють.

Радєв давно захищає тих, хто дотримується позицій Кремля щодо війни в Україні, — що відправка військової допомоги Києву лише затягує конфлікт, а прихильники допомоги українському опору — "розпалювачі війни", - зазначає "Радіо Свобода".

І наголошує, що це суперечить офіційній позиції Болгарії. Попередні уряди, а також парламентська більшість підтримали зусилля Києва щодо захисту від російської військової агресії та проголосували кілька рішень про надання військової допомоги Україні.

Нагадаємо, ювілейний 75-й саміт лідерів країн НАТО відбудеться 9-11 липня 2024 у Вашингтоні.

У листопаді Україна отримала рекомендації щодо проведення первинних реформ для вступу в НАТО. У заяві міністрів МЗС країн НАТО йдеться, що вони "розробляють дорожню карту переходу України до повної оперативної сумісності з НАТО".

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна стане членом НАТО тільки після перемоги у війні з рф.