Окупанти не відновили жодного великого підприємства у Сєвєродонецьку та сусідніх містах, – Власенко

Окупанти не відновили жодного великого підприємства у Сєвєродонецьку та сусідніх містах, – Власенко

На території Сєвєродонецького району ситуація залишається складною. Жодне промислове підприємство не відновило роботу.

Про це в ефірі “Першого” повідомив керівник Сєвєродонецької РДА Роман Власенко.

За його словами, різні громади живуть у різних умовах: “якщо це Кремінна, то там останнім часом дуже активні бойові дії навколо. Місто практично без світла, відповідно й без води. Це проблеми з доставкою продуктів харчування, тією ж самою гуманітарною допомогою. Складна ситуація у Попасній, де, в принципі, за два роки нічого не змінилося – за два роки жодних благ цивілізації там не з’явилося”.

Власенко розповів, що у Сєвєродонецьку, Рубіжному та Лисичанську є якісь послуги, але залишається все одно скрутна ситуація з працевлаштуванням, роботи фактично не має.

“Жодне велике підприємство свою роботу не відновило. Працювати можна лише на окупаційну адміністрацію чи у російському війську. Люди торгують на ринках. А загалом якоїсь промисловості та економіки немає. Крім того, росіяни та окупаційна адміністрація дуже обмежили категорії людей, які мають право на гуманітарну допомогу. Це, в основному, або знедолені, або люди віком 60-70+. Все це сприяє тому, що люди змушені шукати якісь підробітки. А на будівництві дуже часто “кидають” своїх працівників, особливо, якщо це місцеві”, – пояснив керівник РДА.

Щодо причин, з яких окупанти не відновлюють великі підприємства, Власенко називає декілька факторів.

За його словами, у більшості випадків підприємства зазнали значних пошкоджень та потребують значних інвестицій для відновлення: “жодний бюджет не потягне таких вкладень, необхідні приватні інвестори, але, на мою думку, через активні бойові дії жоден інвестор туди не прийде. Інший аспект, що більшість цих об’єктів використовуються як бази для розташування російської армії. До того ж є питання комунікацій, підведення електроенергії”.

Нагадаємо, раніше Луганська ОВА повідомляла, що у Сєвєродонецьку містяни змушені заробляти донорством: за одну “добровільну здачу крові” платять 792 рублі.