Члени НАТО погодили надання Україні 40 мільярдів євро, – Reuters

Члени НАТО погодили надання Україні 40 мільярдів євро, – Reuters

Союзники по НАТО погодилися профінансувати військову допомогу Україні у розмірі 40 мільярдів євро (43 мільярди доларів) наступного року.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на свої джерела.

У виданні вказали, що генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг попросив союзників взяти на себе багаторічне зобов’язання зберегти військову допомогу Києву на тому ж рівні, що й після повномасштабного вторгнення росії в Україну у 2022 році, додаючи близько 40 мільярдів євро на рік.

Країни-члени не підтримали початковий запит Столтенберга, однак, за словами джерел Reuters, угода містить положення про переоцінку внесків союзників на майбутніх самітах НАТО.

Також зазначено, що члени Альянсу вирішили підготувати два звіти протягом наступного року, щоб визначити, яка країна що постачає в Україну, щоб задовольнити вимоги щодо більшої прозорості щодо розподілу в Альянсі. Країни-члени «прагнуть виконати цю обіцянку шляхом пропорційних внесків».

Фінансова обіцянка є частиною ширшого пакету заходів щодо України, який лідери НАТО погодять на саміті у Вашингтоні з 9 по 11 липня, вказало джерело видання.

Також повідомляється, що у червні союзники вирішили: НАТО візьме на себе більшу роль у координації поставок зброї в Україну, переймаючи від Сполучених Штатів у спробі захистити процес, оскільки скептик щодо НАТО Дональд Трамп бажає перейти на другий термін на посаді президента США.

Однак напередодні вашингтонського саміту союзники все ще розходяться щодо того, чи посилювати формулювання НАТО щодо майбутнього членства України в Альянсі та як.

«Офіційна лінія НАТО полягає в тому, що Україна колись приєднається, але не під час війни. «Майбутнє України — в НАТО», — проголосили її лідери на Вільнюському саміті минулого року. Деякі союзники хочуть, щоб ця мова була посилена, пропонуючи на саміті оголосити, що шлях України до членства є «незворотним», за словами дипломатів», - передає Reuters.

Нагадаємо, до Держбюджету України надійшов п’ятий транш обсягом близько 2,2 млрд доларів США від Міжнародного валютного фонду в рамках чотирирічної програми Механізму розширеного фінансування Extended Fund Facility (EFF).