“Різниця дуже велика”, – Стрюк про окупацію Сєвєродонецька у 2014 та 2022 роках

“Різниця дуже велика”, – Стрюк про окупацію Сєвєродонецька у 2014 та 2022 роках

Між окупацією Сєвєродонецька у 2014 та 2022 році дуже велика різниця. Наразі у місті проживає 10-15% населення, яке змушене підлаштовуватися під правила загарбників.

Про це в ефірі “Першого” розповів керівник Сєвєродонецької МВА Олександр Стрюк.

“Різниця дуже велика, оскільки це зовсім інша окупація. У місті залишилося близько 10-15% від усієї громади. Наразі місто заповнене й окупаційними військами, і представниками силових структур окупанта, і гастарбайтерами, які намагаються заробляти кошти на понівеченому місті. Люди, які там залишилися, фактично без прав і змушені отримувати російські паспорти та підлаштовуватися під правила окупанта”, – сказав він.

Стрюк також зазначив, що загарбники знищують в Сєвєродонецьку усе, що нагадує про Україну. Це стосується і понівечення пам’ятника генерал-майору Олександру Радієвському, і наруги над Алеєю Героїв, пам’ятниками героям Сєвєродонецька та заслуженим людям на місцевому кладовищі.

До того ж, за його словами, росіяни зруйнували 60 % житлового фонду та 90 % інфраструктури міста. Наразі окупанти показово відновлюють будівлі, які найменше постраждали.

Крім того, керівник Сєвєродонецької МВА нагадав, що жителі Сєвєродонецька не мають легального доступу до інтернету та мобільного зв’язку. Вони обмежені у спілкуванні з рідним та знайомими, які евакуювалися.

Нагадаємо, раніше Олександр Стрюк повідомляв, що сєвєродончани в окупації, виходячи на зв’язок з рідними, кожного разу ризикують.

Читайте також: “Сєвєр... Спогади... Кохання... Десята річниця визволення міста”.