Території немає, закупівлі є: Що чиновники міст Луганщини замовляють бюджетним коштом на Prozorro

Території немає, закупівлі є: Що чиновники міст Луганщини замовляють бюджетним коштом на Prozorro

Низка міст і  Луганщини внаслідок російської агресії або вже не існує, як Попасна, або суттєво, на 60-80% пошкоджені, як Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне.

Але цими населеними пунктами чомусь продовжують керувати релоковані військові адміністрації. Докладніше "Сєвєродонецьк онлайн" про це писав у статті "Навіщо потрібні військові адміністрації Сєвєродонецьку та всій окупованій Луганщині". ВА окупованих і зруйнованих міст мають бюджети і активно проводять закупівлі на Prozorro.

"Сєвєродонецьк онлайн" переглянув, що закуповували чиновники протягом першого півріччя 2024 року, витрачаючи кошти платників податків. 

Луганська обласна військова адміністрація

Луганська ОВА тричі за пів року замовляла послуги з ремонту та технічного обслуговування одних і тих же легкових автомобілів: Skoda Super-В 2010 року випуску, Ford Transist Trend 2017 року та Ford Kuga 2019 року випуску.

Перша закупівля відбулася у лютому, договір ОВА уклала з ФОП Лєбєдєв Роман Іванович на 61 тис. грн.

Друга закупівля була завершена укладеним договором з ФОП Позняк Олексій Іванович 22 квітня і коштувала платникам податків 148 тис. грн. Цей ФОП був єдиним учасником відкритих торгів з особливостями. Третя закупівля послуг з ремонту вищеперерахованих авто за такою ж процедурою коштувала 60 тис. 185 грн і завершилася нещодавно - 19 липня, повідомленням про намір укласти договір з ФОП Позняк.

До того ж окремою закупівлею ОВА замовила послуги з мийки цих трьох авто, угода укладена з ТОВ "КФ Сантос" на 107 тис. 160 грн.

ОВА двічі в одного і того ж ТОВ "Герольдмайстер" закупала нагороді знаки пошани з колодкою "Захиснику Луганщини" в комплекті з футляром та посвідченням, загалом 400 штук. Причому у березні ця фірма продала 200 штук за 81 тис. грн, а вже у травні ці ж 200 штук продані за 107 тис. 400 грн.

Сєвєродонецька військова адміністрація

Сєвєродонецька ВА також небайдужа до нагород і замовила 60 комплектів нагрудних знаків на колодці у футлярі з посвідченням за 81 тис. грн 600 у ФОП Борис Іван Андрійович.
Крім того, ВА, попри окупацію Сєвєродонецька, платить членські внески за послугу членства у ВАОМС "Асоціація міст України", ця сплата була проведена у березні закупівлею без використання електронної системи. ВА сплатила 115 тис. 265 грн.
Найбільше бюджетних коштів ВА за пів року витратила на бензин, у травні відбулася закупівля у ТОВ "Грант оил групп" талонів на 8000 літрів А-95 (Євро 5) за 433 тис. грн, які сплачені у червні.

Сєвєродонецькводоканал

Це комунальне підприємство, потужності якого знаходяться в окупованому Сєвєродонецьку, замовило у липні надання рекламних та маркетингових послуг за 90 тис. грн у громадянина Кобець В'ячеслав Ігорьович.

Відомості про цей ФОП є у системі YourControl, він був від початку зареєстрований у Сєвєродонецьку, але згодом у 2021 році перереєструвався у Києві. Основний вид діяльності ФОП Кобець - це діяльність у сфері інжинірингу, геології та геодезії, надання послуг технічного консультування в цих сферах. Рекламних послуг у переліку його КВЕДів немає.

Також у липні водоканал двічі 19 липня і 23 липня замовляв консультаційні послуги у сфері розробок у того ж ФОП Кобець за 90 тис. грн кожна, тобто ФОП отримає 180 тис. грн.

У ФОП Гонтар Людмила Василівна "Сєвєродонецькводоканал" у січні замовив консультаційні послуги з питань підприємницької діяльності та управління за 95 тис. грн.
Ці закупівлі були без використання електронної системи.

У травні цього року "Сєвєродонецькводоканал" придбав два радіоелектронні комплекси виявлення та протидії безпілотним літальним апаратам з робочою відстанню до 5 км "ПРОСТІР" за 4 млн 071 тис. 666 грн у ТОВ "Інтерпроінвест". Їх мають поставити до 3 серпня.
А також водоканал замовив 15 систем РЕБ, стаціонарних багатоканальних 4M 700-1050MHz 150W і 10 штук мобільних багатоканальних систем РЕБ 4M 700-1050MHz 150W у ТОВ "ОЕМ-Україна" за 3 млн 381 тис. грн.

Також водоканал закупає дрони:

  • у квітні придбаний дрон FPV 7 дюймів, акумуляторна батарея на 8400 mAh у кількості 100 шт. за 2 млн 350 тис. грн у ТОВ "Укргідросервіс";
  • FPV - дрон 10 дюймовий "Скид" з АКБ 8400 mAh у кількості 30 шт. за 1 млн 585 тис. 200 грн у ТОВ "Кідс-Траст";
  • у лютому придбаний квадрокоптер DJI Mavic 3T Enterprise Thermal (Europe version) у кількості три штуки за 768 тис. 750 грн у ФОП Латій;
  • Квадрокоптери DJI Mavic 3T Enterprise Thermal (Europe version) у кількості вісім штук за 2 млн 050 грн також у ФОП Латій.

Старобільська міська військова адміністрація

Ця ВА окупованого міста взялася за закупку меблів, килимів і світильників:

  • 10 шаф замовлені у ФОП Чайка за 26 тис. 715 грн;
  • Килим придбаний в Епіцентрі за 10 тис. 400 грн;
  • 14 світильників також з Епіцентру за 11 тис. 718 грн.

Станично-Луганська селищна військова адміністрація

Чиновники цієї військової адміністрації не дослухалися до порад уряду і енергетиків щодо економії електроенергії і придбали у липні два кондиціонери Bosch Climate за 37 тис. грн у ФОП Скалова.

Відділ освіти Попаснянської міської військової адміністрації

Відділ освіти у березні цього року замовив два столи для тенісу Donic Waldner Classic – 25 у ФОП Закладна на загальну суму 74 тис. 800 грн.

Загалом найбільші закупівлі Попаснянської ВА - це бензин.

Лисичанська міська військова адміністрація

У квітні цього року Лисичанська ВА замовила та підписала договір на придбання 151 автомобільної шини на суму 1 млн 597 тис. 794 грн у ТОВ "Дніпро Таєр Інтер Трейд".

Управління житлово-комунального господарства Лисичанської міської ВА у липні тричі замовляла мастило для екскаватора JCB у загальній кількості 600 штук в одного йі того ж ТОВ "Констракшн Машинери" на загальну суму 172 тис. 800 грн.

У того ж ТОВ управління ЖКГ окупованого Лисичанська замовило акумулятори на 83 тис. 882 грн і 718 літрів мастильних засобів на 196 тис. 472 грн.

Судячи із замовлень цього управління ЖКГ, складається враження, наче це установа не окупованого міста, а тилового, яка робить свою повсякденну роботу.
 


 

Рубіжанська центральна міська лікарня

Це комунальне підприємство тепер розміщується у Харкові. У квітні КП замовило виконання робіт з розробки робочого проєкту по об’єкту: "Капітальний ремонт приміщень лікарні" у ТОВ "Архітектурно-конструкторське бюро "Південь-Буд" за 449 тис. 930 грн.

У скільки обійдеться сам ремонт, поки що невідомо.

У договорі зазначено, які саме роботи планується провести.

Сватівська міська військова адміністрація

Оскільки Сватівська ВА, як і всі інші установи Луганщини, релокована з окупації, то вона має десь розміщуватися на українські території, орендувати приміщення і користуватися житлово-комунальними послугами.

Отже, Сватівська ВА через Prozorro провела відшкодування ЖКП балансоутримувачу орендованого майна - комунальному закладу Київської обласної ради "Центр олімпійської підготовки" і витратила з бюджету 148 тис. 696 грн.

До речі, щодо інших військових адміністрацій області, подібних прикладів відшкодування ЖКП через Prozorro ми не знайшли.