У 2024 році лише 153 ВПО скористалися програмою єОселя: Шуляк пояснила недоліки кредитування

У 2024 році лише 153 ВПО скористалися програмою єОселя: Шуляк пояснила недоліки кредитування

Від початку року 153 ВПО отримали кредити на придбання житла за програмою єОселя. Усього  у 2024 році видали 5266 таких пільгових кредитів.

Про це повідомила заступниця міністра економіки України Надія Бігун, передає Урядовий портал.

Зокрема, за словами Бігун, з початку року кредити отримали:

  • військові й силовики – 2712;
  • українці без житла – 1339;
  • педагоги – 392;
  • медики – 389;
  • ветерани – 167;
  • ВПО – 153;
  • науковці – 114.

Загальна сума виданих банками кредитів за цей період склала 8,9 млрд грн. Найбільше за програмою придбали житла на вторинному ринку – 3 831. Крім того, 1435 кредитів отримали на купівлю житла першого продажу, з них 292 – на стадії будівництва.

"Пільговий кредит з процентною ставкою у 3% можуть отримати військовослужбовці ЗСУ за контрактом, вчителі, медики та науковці. Для інших категорій громадян процентна ставка складає 7%", - нагадала Надія Бігун про умови програми.

За оцінкою партії “Слуга народу”, єОселя практично не працює для ВПО та ветеранів. Так, очільниця партії, голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Олена Шуляк наголосила, що “трошки більше ніж 200 ВПО скористалися програмою”.

“Ми нещодавно проводили публічні консультації та аналізували, чому так. Чому саме ВПО, чому ветеранська спільнота не можуть активно користуватися програмою єОселя. І виявили декілька недоліків, які на сьогодні, вважаємо, що має виправити уряд. Ми направили відповідне звернення до прем’єр-міністра. Я впевнена, що він це звернення скерує до Міністерства економіки, яке опікується програмою”, - сказала вона.

Кабмін, за словами Шуляк, “прописав у постанові, що житло, яке береться в іпотеку саме ВПО, має бути не старішим, ніж три роки”.

“Якщо подивитися, скільки в Україні сьогодні ВПО - за різними оцінками це від 4,5 до 6,5 млн людей - ці люди живуть у різних населених пунктах. Не тільки у містах, де відбувалося активне будівництво і можна знайти в іпотеку житло, яке не старіше 3-х років. Тому ми вважаємо, що цю норму потрібно змінити. І щоб ВПО могли обирати житло там, де вони зараз проживають, там, де вони зараз працюють”, - наголосила нардепка.

Довідково.

Програма єОселя почала свою роботу у жовтні 2022 року. Реалізовують її у Міністерстві економіки спільно з Міністерством цифрової трансформації та ПрАТ «Укрфінжитло». Банками-партнерами єОселі є Ощадбанк, Приватбанк, Укргазбанк, Глобус банк, Sky Bank, Укрексімбанк, Sense Bank, Банк Кредит Дніпро, МТБ Банк і ТАСКОМБАНК.

Нагадаємо, внутрішньо переміщеним особам хочуть запропонувати новий вид допомоги - субсидію на оренду житла.