ЄС перерахує Україні 1,5 млрд євро від заморожених активів росії: це тільки перший транш

ЄС перерахує Україні 1,5 млрд євро від заморожених активів росії: це тільки перший транш

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про передачу Україні коштів від заморожених активів рф.

Про це вона заявила сьогодні, 26 липня.

"Сьогодні ми передаємо €1,5 мільярда коштів від заморожених російських активів на оборону та відбудову України. Немає кращого символу чи використання грошей Кремля, ніж зробити Україну та всю Європу безпечнішим місцем для життя", - написала фон дер Ляєн у соцмережі Х.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомляв, що перший транш у 1,5 млрд євро від заморожених російських активів надійдуть в Україну від Міжнародного депозитарію Euroclear у Бельгії, де зберігається значна їх частина, і будуть витрачені на закупівлю зброї, засобів протиповітряної оборони (ППО), артилерійських снарядів.

Окрім того, частину цих грошових ресурсів спрямують на розвиток вітчизняного оборонно-промислового комплексу (ОПК).

Раніше верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ і безпекової політики Жозеп Боррель запропонував направити 90% доходів від активів рф на військову допомогу Україні.

Президент України Володимир Зеленський підрахував, що заморожені російські активи за кордоном становлять приблизно 300 мільярдів доларів.

Більша частина російських активів представлена у вигляді цінних паперів та інвестицій. З них майже 200 млрд євро оперує бельгійська фінансова компанія Euroclear.

Бельгія наклала податок на прибуток із них розміром 25%, кошти з якого використовуються для фінансування українських біженців (близько 1,7 млрд євро).