Українцям хочуть розширити доступ до єВідновлення – нардепи зареєстрували законопроєкт

Українцям хочуть розширити доступ до єВідновлення – нардепи зареєстрували законопроєкт

Народні депутати зареєстрували законопроєкт №11440 "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень щодо забезпечення механізму державної реєстрації права власності на нерухоме майно за відсутності доступу до матеріалів підприємств бюро технічної інвентаризації". Таким чином хочуть значно розширити доступ українців до компенсаційної програми єВідновлення.

Про це повідомила голова партії “Слуга народу” Олена Шуляк.

“Щоб отримати компенсацію за зруйноване чи пошкоджене житло, воно має бути внесене до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (ДРРП) або має бути надано витяг з БТІ. І якщо в умовному "мирному тилу" БТІ працює, то для прифронтових територій отримати витяг БТІ на права власності на житло, а отже і на компенсацію, буває просто неможливо, і тоді єдиним варіантом залишається суд, що саме по собі є непростим і тривалим процесом”, – зазначила вона.

Шуляк вважає, що цей законопроєкт значно спростить процес підтвердження права власності на нерухомість. Реєстратори та нотаріуси зможуть вносити дані до Державного реєстру речових прав на підставі належно оформлених паперових правовстановлювальних документів без потреби верифікації інформації від БТІ, якщо доступ до архівів втрачений або вони були знищені.

“Тобто цей законопроєкт дозволить громадянам, які втратили житло в зоні бойових дій, і де втрачено чи не працюють БТІ, піти до нотаріуса чи реєстратора і внести відомості про нерухомість у ДРРП”, – підсумувала нардепка.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що від початку року 153 ВПО отримали кредити на придбання житла за програмою єОселя. Усього у 2024 році видали 5266 таких пільгових кредитів.