Настав час для початку мирних переговорів без умови виведення військ рф, – президент Фінляндії

Настав час для початку мирних переговорів без умови виведення військ рф, – президент Фінляндії

На думку президента Фінляндії Олександра Стубба настав час для початку мирних переговорів між Україною і росією, але без попередньої умови виведення військ рф з окупованих територій.

"Ми наближаємося до того моменту, коли маємо розпочатися переговори", - сказав він в інтерв'ю Le Monde.

"Україна забезпечена необхідним обладнанням та бюджетами для підтримки своїх позицій. Ми вже не знаходимося в тій ситуації, в якій ми були навесні, коли блокували американську допомогу, і були труднощі Європи з доставкою обладнання. Російського прориву немає. Путін думав, що Захід втомиться від війни Він думав, що може дочекатися американських виборів. Але він був неправий", - заявив він.

При цьому Стубб зазначив, що головна умова України - виведення російських військ з окупованих територій - "не може бути висунута як попередня умова для можливих переговорів".

Водночас він зазначив, що "початок переговорів не означає, що ви підете на поступки".

"Треба розрізняти можливий процес дискусії, який не є самоціллю, і мир. Початок переговорів не означає, що ви збираєтеся піти на поступки. Щоб цей процес був успішним, Зеленському потрібні чотири елементи. Перший стосується нині окупованих росією територій, і це буде її єдине рішення. Далі Україні потрібні гарантії безпеки. І саме тут ми можемо допомогти через двосторонні угоди та можливий шлях до НАТО і, звичайно, до Європейського Союзу. По-третє, справедливість необхідна для переслідування російських військових злочинців. Нарешті, Зеленському потрібна підтримка для відновлення країни", - сказав Стубб.

Читайте також: Окупація Сєвєродонецька-2014 та апартеїд під гнітом рф зараз: що треба знати на тлі розмов про мир