Рада має до жовтня ухвалити реформу митниці, зараз Україна втрачає до 120 млрд грн щороку

Рада має до жовтня ухвалити реформу митниці, зараз Україна втрачає до 120 млрд грн щороку

Восени Верховна Рада має ухвалити законопроєкт про перезавантаження Державної митної служби. Це один із маяків МВФ та пріоритет для українського бізнесу й міжнародних партнерів.

Про це повідомляє Forbes.

"Бюджет через неефективну роботу митниці втрачає від 100 до 120 млрд грн щороку", - каже голова профільного фінансового комітету Данило Гетманцев. Його заступник у комітеті Ярослав Железняк дає більш оптимістичну оцінку: "Перший рік війни – близько 100 млрд грн, зараз – близько 40 млрд грн", – каже він.

"Будемо виносити на комітет у серпні", – сказав Гетманцев. Це буде друге читання для законопроєкту.

Нагадаємо, уряд готує підвищення низки податків і запровадження нових податків вже у вересні. Натомість Сполучені Штати заохочують уряд України збільшувати прибутки в першу чергу шляхом реформування митниці і боротьби з сірими ринками. Про це сказала спеціальна представниця США в Україні Пенні Пріцкер. Вона із послом США Бріджит Брінк пропонувала зосередитися не на підвищенні податків, а на вищезазначених реформах.

 

Також нагадаємо, що наприкінці червня був оновлений меморандум з МВФ і набір структурних маяків за програмою EFF — це вже четвертий перегляд програми. В оновленому меморандумі з’явилася повноцінна реформа митниці — повне перезавантаження служби за участю міжнародних експертів.

Як писала газета ZN.UA, до кінця жовтня Україна має внести до Митного кодексу зміни, якими передбачити прозорий процес добору керівництва з перевіркою доброчесності та суттєвою участю експертів із міжнародним досвідом, а також норми, що запобігатимуть повторному найму персоналу митниці, раніше звільненого з державної служби за порушення етики.

Також проєкт змін до МКУ відповідно до Меморандуму має спростити митні процедури, роз’яснити трактування митного боргу, створити правову основу для звільнення митників, включно з перевіркою їх на доброчесність у межах періодичної переатестації, створити дисциплінарний комітет, запровадити найм персоналу митниці на контрактній основі, забезпечити відповідність законодавству та правилам ЄС і посилити підпорядкування й підзвітність ДМС Мінфіну.