Що думають американці про необхідність допомоги Україні на третьому році війни, - опитування

Що думають американці про необхідність допомоги Україні, - опитування

48% американців вважають, що США зобов’язані допомагати Україні у протистоянні російській агресії, водночас 49% – переконані, що їх країна не мусить це робити.

Про це свідчать результати опитування Pew Research Center, яке проводилося з 1 по 7 липня 2024 року. У ньому взяли участь 9 424 дорослих американців.

Щодо партійної приналежності, то 62% прихильників республіканців вважають, що США не зобов'язані допомагати Україні захищатися від російського вторгнення. А приблизно дві третини демократів і демократично орієнтованих незалежних виборців - загалом 63%, кажуть, що США мають такий обов’язок. Такі ж думки мають лише 36% республіканців і прихильників республіканців.

При цьому 29% американців вважають, що США надають Україні занадто багато допомоги, 26% кажуть, що допомоги надають стільки, скільки потрібно. Водночас приблизно двоє з десяти - загалом 19%, вважають, що США надають недостатньо підтримки, а чверть – не впевнені.

Демократи здебільшого вважають, що США надають або достатній обсяг допомоги - 36%, або недостатній - 27%. Лише 13% вважають, що США надають Україні забагато допомоги.

Тоді як 47% республіканців переконані, що США надають Україні забагато допомоги – це більш ніж втричі перевищує частку демократів. 18% республіканців вважають, що нинішній рівень допомоги є достатнім, тоді як лише 12% вважають, що США надають замало допомоги.

Також республіканці і демократи мають різні погляди на те, чи є війна в Україні головною загрозою інтересам США.

45% демократів зараз вважають, що вторгнення росії в Україну є головною загрозою (це на 5 відсоткових пунктів нижче, ніж у березні 2022 року, але на 7 пунктів вище, ніж рік тому). 26% республіканців вважають війну головною загрозою для інтересів США (ця частка практично не змінилася з початку 2023 року і залишається значно нижчою за 51% республіканців, які говорили так на початку повномасштабної війни).

Нагадаємо, американський телеканал CNN у серпні 2023 року провів опитування, яке показало, що більшість американців виступають проти того, щоб Конгрес дозволив збільшене фінансування для підтримки України у її війні з росією.