Туреччина ратифікувала угоду про вільну торгівлю з Україною, яка підписана ще два роки тому

Туреччина ратифікувала угоду про вільну торгівлю з Україною, яка підписана ще два роки тому

Туреччина ратифікувала угоду про вільну торгівлю з Україною, яку сторони підписали 3 лютого 2022 року. Президент Реджеп Таїп Ердоган схвалив угоду та додатки до неї вчора, 1 серпня.

Обсяг двосторонньої торгівлі Туреччини та України у 2023 році становив $7,3 млрд, повідомив 1 серпня міністр торгівлі Омер Болат після зустрічі з першим віце-прем’єр-міністром України Юлією Свириденко, пише Daily News Hurriyet.

Він підкреслив, що очікується, що зона вільної торгівлі  збільшить обсяги до $10 млрд за короткий період.

Болат зазначив, що Туреччина та Україна продовжуватимуть зміцнювати співпрацю та збільшувати взаємну торгівлю та інвестиції на основі спільних інтересів.

"Турецькі компанії братимуть активну участь у реалізації турецько-української робочої групи з відновлення України, яку ми спільно підписали в Стамбулі в січні цього року", – додав він.

"Ми обговорили посилення економічної співпраці та торгівлі", – написала Свириденко у соцмережі X.

За її словами, завершення ратифікації угоди про вільну торгівлю з Туреччиною об’єднає всі чорноморські країни, за винятком росії, в єдиний економічний простір, взаємовигідний для всіх країн.

Туреччина фактично стала хабом для постачання українського зерна в інші країни, додала Свириденко.

"Ми відправили судна з зерном до країн Африки з Туреччини, включаючи 25 000 тонн до Нігерії та 15 000 тонн до Судану", - зазначила вона.

Серед інших ключових питань – регіональна торгівля, безпека судноплавства та розмінування акваторії Чорного моря, написала Свириденко.

Основними сферами торгівлі між двома країнами є металургія, машинобудування, енергетика, автомобілебудування та зерно.