В Україні зростуть ціни, а з 2025 року - тарифи на ЖКГ, - прогноз НБУ

В Україні зростуть ціни, а з 2025 року - тарифи на ЖКГ, - прогноз НБУ

Нацбанк прогнозує, що у разі введення військового збору з доходів підприємств, зростуть ціни. А з 2025 року почнеться поступове підвищення тарифів на газ, гарячу воду і опалення.

Про це йдеться в "Інфляційному звіті" Національного банку України станом на липень 2024 року.

"Очікується, що з 2025 року розпочнеться поступове приведення тарифів до їх економічно обґрунтованих рівнів", - йдеться у звіті.

"Мораторій на підвищення окремих тарифів на послуги ЖКГ для населення ще певний час обмежуватиме зростання адміністративних цін. Проте їх поступове приведення до ринкових рівнів, яке згідно з припущеннями розпочнеться з 2025 року, стане вагомим проінфляційним чинником у 2025-2026 роках", - зазначається у документі.

У звіті зазначається, що невизначеність із термінами та величиною коригування тарифів, насамперед енергетичних, є окремим ризиком для прогнозу інфляції.

Зокрема значне підвищення вартості енергоносіїв для швидкого усунення дисбалансів в енергетичному секторі стане джерелом додаткового інфляційного тиску та зумовить потребу в значному збільшенні субсидій для населення. З іншого боку, триваліше відтермінування рішень щодо приведення тарифів на послуги ЖКГ у відповідність до економічно обґрунтованих рівнів призведе до нижчого рівня інфляції, але накопичуватиме квазіфіскальні дисбаланси та погіршуватиме фінансовий стан державних енергокомпаній. 

Крім того, можливе запровадження військового збору з доходів підприємств може суттєво підвищити інфляцію протягом відносно короткого періоду.

"Такий податок значною мірою може переноситися бізнесом на споживачів. Ефект на ціни може бути мультиплікативним, оскільки оподаткування виникатиме на кожному етапі ланцюга виробництва та реалізації продукції, крім випадків вертикально інтегрованих компаній", - йдеться в прогнозі.

Нагадаємо, за прогнозами Нацбанку у 2024–2025 роках очікується подальший відплив мігрантів за кордон (близько 400 та 300 тис. осіб відповідно). Поступове повернення українців очікується з 2026 року.