Нацбанк прогнозує, що протягом 2024-2025 років з України виїдуть 700 тис. людей

Нацбанк пронозує, що протягом 2024-2025 років з України виїдуть 700 тис. людей

У 2024–2025 роках очікується подальший відплив мігрантів за кордон (близько 400 та 300 тис. осіб відповідно).

Про це йдеться в "Інфляційному звіті" Національного банку України станом на липень 2024 року.

Це припущення погіршено порівняно з квітневим інфляційним звітом у зв'язку зі значною руйнацією української енергетичної системи, що супроводжується тривалими відключеннями е/е та посилює ризики для опалювального сезону.

Як йдеться в повідомленні, крім побутових складнощів, часті відключення негативно впливають на виробничі процеси, що зменшує економічну активність і попит на робочу силу, додатково стимулюючи міграцію.

Крім того, міграцію зумовить повільна нормалізація економічних умов через високі безпекові ризики.

"Погіршення енергетичної ситуації та повільна нормалізація економічних умов зумовлять більший відплив мігрантів за кордон у 2024–2025 роках, ніж раніше очікувалося. Поступове повернення почнеться з 2026 року та буде поступовим (близько 400 тис. осіб), оскільки через довгу тривалість перебування за кордоном адаптація на новому місці зросте, а умови в Україні, у тому числі через перебої з енергопостачанням, будуть складнішими, ніж передбачалося раніше. Кількість внутрішньо переміщених осіб також залишатиметься значною, бо згідно з опитуваннями значна їх частка не має куди повертатися через значні руйнування", - йдеться у звіті.  

Нагадаємо, експертка з гендерних та соціальних питань Центру Разумкова Ольга Пищуліна повідомляла, що станом на квітень 2024 року населення України становить близько 25 млн людей, за кордоном перебувають від 6,5 млн до 10 млн українців.

Світовий банк підрахував, що майже 30% населення України живе у бідності