Впроваджують стандарти освіти окупантів: “директорки” шкіл з Луганщини отримали підозри

Впроваджують стандарти освіти окупантів: “директорки” шкіл з Луганщини отримали підозри

За процесуального керівництва органів прокуратури Луганської області повідомили про підозру “директоркам” шкіл на захопленій території регіону.

Про це повідомляє Луганська обласна прокуратура.

Фігуранткам інкримінували вчинення дій, спрямованих на впровадження стандартів освіти держави-агресора у закладах освіти (ч. 3 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, підозрювані – мешканки міста Лисичанськ та Кам’янки (Старобільщина), колишні місцеві директорка та вчителька початкових класів.  Після повномасштабного російського вторгнення вони почали співпрацювати з ворогом.

Одну в березні 2022 року окупанти призначили на посаду “директора державної загальноосвітньої установи лнр “Кам’янська середня школа”. Інша ‒ у липні 2022 року очолила “державний бюджетний загальноосвітній заклад лнр “Лисичанська середня школа №4”.

Як розповіли у прокуратурі, псевдодиректорки перереєстрували освітні заклади за законодавством рф та почали впроваджувати стандарти освіти країни-агресора.

“Вони закликають вчителів до співпраці з окупантами та пропонують укладати трудові договори із вказаними закладами, сприяють вилученню українських підручників та заміні їх на російські.

Зустрічаються з представниками рф, волонтерськими організаціями, які у якості “гуманітарної допомоги” передають підручники та художню літературу російських авторів. За сприяння псевдодиректорок у школах проводяться так звані “розмови про важливе”, під час яких дітям нав’язують російську історію, вихваляють її культуру та учасників “сво”, - йдеться у повідомленні.

Наразі вирішують питання щодо оголошення жінок у розшук та обрання запобіжного заходу.

Досудове розслідування ведуть слідчі СУ ГУНП в Луганській області та ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Нагадаємо, п’ятеро луганських “єдиноросів” отримали підозру у колабораціонізмі.