Подоляк заперечив причетність України до вибухів на "Північних потоках"

Подоляк заперечив причетність України до вибухів на "Північних потоках"

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк заперечив причетність своєї країни до вибухів, які пошкодили газопровід "Північний потік".

Натомість він "вказав пальцем" на росію, повідомляє Reuters.

"Такий акт можна здійснити лише за наявності великих технічних і фінансових ресурсів... і в кого це все було на момент бомбардування? Тільки в росії", - зазначив Подоляк у своєму письмовому коментарі.

"Україна не має жодного відношення до вибухів на "Північному потоку", - сказав Подоляк, додавши, що Україна не отримала жодної стратегічної чи тактичної переваги від вибухів.

Нагадаємо, трубопроводи Північний потік (Nord Stream 1 і 2), що транспортують газ дном Балтійського моря, були розірвані серією вибухів у вересні 2022 року, через сім місяців після того, як росія почала повномасштабне вторгнення в Україну.

Польська прокуратура заявила в середу, що Польща отримала європейський ордер на арешт, виданий Берліном у зв'язку з нападом, але підозрюваний, українець на ім'я Володимир, вже залишив Польщу і виїхав в Україну.

Газета Wall Street Journal опублікувала розслідування, у якому йдеться, що до вибухів причетні українські високопосадовці. Видання заявляє, що операцією з підриву газопроводів "Північні потоки" керував неназваний генерал із досвідом участі в спеціальних операціях, який безпосередньо підпорядковувався тодішньому головкому ЗСУ Валерію Залужному.

У розслідуванні WSJ йдеться, що "президент України Володимир Зеленський спершу усно схвалив план операції, однак коли ЦРУ звернулося до нього з проханням зупинити операцію, він наказав її припинити. Зеленський передав вказівку Залужному, але той проігнорував наказ".

Сам Залужний у коментарі газеті заперечив свою причетність до вибухів на газогоні.