У Раді запевнили, що в Україну не евакуюють росіян з підконтрольної ЗСУ Курської області

У Раді запевнили, що Україну не евакуюють мешканців підконтрольної ЗСУ Курської області

Із територій Курської області росії, які перебувають під контролем Збройних сил України, евакуацію місцевого населення на територію України зараз не проводять.

Про це заявив народний депутат фракції "Голос", секретар оборонного парламентського комітету, полковник СБУ Роман Костенко, повідомляє "Радіо Свобода".

Він наголосив, що мешканці населених пунктів, контрольованих ЗСУ, в яких немає активних бойових дій, залишаються на місцях.

"Якби, мабуть, уже відбувалася якась евакуація, я б про це знав. Але зараз ніякої евакуації не відбувається. Те, що я знаю – люди там живуть і ті міста, населені пункти, які опинилися в тилу українських військ, там в принципі бойових дій немає, там люди просто продовжують жити, там створена наша комендатура під керівництвом генерала Едуарда Москальова, вони там утримують порядок і забезпечують життєдіяльність тому, що згідно з Женевськими конвенціями, окуповані території, держава, яка їх окуповує, має відповідати за все те, що там відбувається. Ось ми окупували ці території і тепер наше завдання відповідати за місцеве населення, яке там є", - зазначив Костенко.

"Стосовно того, чи десь люди переміщаються – можливо, є якісь переміщення, де люди самі без допомоги України виїжджають. Але скажемо так, щоб масово було організовано, я не чув", – додав він.

На запитання про те, чи російська сторона пропускає російських громадян, які хочуть виїхати з непідконтрольної рф частини Курської області на територію, яку контролює росія, Костенко каже, що місцеві жителі зараз мають таку можливість.

Нагадаємо, раніше віцепрем'єрка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук заявляла, що цивільних мешканців Курської області росії українській уряд і військове командування планують відправляти у Суми.