Підозри отримали «суддя» та «прокурор», які на окупованій Луганщині ув’язнили мирну мешканку

Підозри отримали «суддя» та «прокурор», які на окупованій Луганщині ув’язнили мирну мешканку

Слідчі поліції Луганської області повідомили про підозру «ексначальнику відділу генпрокуратури лнр» та «судді військового суду лнр».

Про це повідомляє поліція Луганської області.

За інформацією поліції, двоє фігурантів, займаючи керівні посади в псевдоправоохоронних органах самопроголошеної «лнр», незаконно засудили на 12 років та відправили за ґрати громадянку України.

У ході досудового слідства встановили, що у 2017 році проросійськи налаштовані луганчани пішли на співпрацю з ворогом.

Чоловік почав «служити» в незаконно створеній «генеральній прокуратурі лнр». Він добровільно обійняв посаду «заступника начальника управління – начальника відділу з нагляду за дотриманням законів військовими підрозділами і органами державної безпеки управління з нагляду за дотриманням законів у військовій сфері».

До його обов’язків входило здійснення нагляду за додержанням «законів» у «кримінальних справах» щодо незаконно затриманих цивільних громадян України, які залишились та перебували на тимчасово окупованій території Луганщини. Жінка стала «суддею військового суду лнр».

«Влітку 2017 року підозрюваний, виконуючи вказівки вищого керівництва, забезпечував підтримання обвинувачення під час розгляду кримінальної справи щодо цивільної особи – громадянки України за безпідставним обвинуваченням у «державній зраді», яку вона не вчиняла. У результаті «судового розгляду» справи псевдосуддя засудила останню до 12 років позбавлення волі. Підозрювані своїми діями умисно позбавили захищену особу права на справедливий і належний судовий процес, а також забезпечили подальше її незаконне ув’язнення», – пояснили в поліції.

Засуджену утримували у Селезнівській виправній колонії до кінця 2019 року, тобто до моменту обміну й повернення на підконтрольну Україні територію.

За оперативним супроводженням оперативників Управління карного розшуку, за процесуальним керівництвом Луганської обласної прокуратури, слідчі Слідчого управління викрили та повідомили про підозру у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 КК України). Наразі вирішується питання щодо оголошення фігурантів у розшук та обрання запобіжного заходу.

Нагадаємо, за матеріалами Служби безпеки відповідатимуть перед законом ще четверо мешканців Луганщини, які під наглядом окупантів керують незаконними «муниципальными образованиями».