Книга про Залужного вийшла у продаж: у ній про ревнощі президента, стосунки з ОП і "команди згори"

Книга про Залужного вийшла у продаж: у ній про ревнощі президента, стосунки з ОП і команди з верху

Колишня радниця головнокомандувача ЗСУ зі стратегічних комунікацій Людмила Долгоновська написала книгу про Валерія Залужного "Залізний генерал. Уроки людяності", вона вже надійшла у продаж.

Про це повідомляє BBC Україна.

Долгоновська – одна з найближчих співробітників Залужного, яка вела його сторінки у соцмережах, провела з ним кілька перших місяців після повномасштабного вторгнення у підземному бункері, і яка з очевидних причин не може ставитися до колишнього керівника відсторонено.

"Можливо, через це образ "Залізного генерала" у цій книзі місцями – навіть попри волю самої авторки – вимальовується дещо ідеалістичним, монументальним, "бронзовим", - зазначає видання.

У розмові з ВВС Долгоновська частково погодилася з такими оцінками: "Я не приховую, що мій погляд – не об’єктивний. Я писала цю книгу з погляду не журналіста чи дослідника, а з точки зору очевидиці подій, яка працювала поруч з генералом. Це мій погляд, я такими очима, сповненими вдячності, поваги й захоплення дивлюсь на генерала".

Аналізуючи книгу, видання зазначає, що у ній читач не знайде детального аналізу воєнних операцій, які ЗСУ провели під орудою Залужного: авторка щиро визнає, що не має для таких суджень достатніх компетенцій.

"Так, ми знайдемо в книзі натяки на те, що в Генштабі схилялися до думки відходити з Бахмута значно раніше, ніж це сталося насправді, або ж що військові вважали звільнення Херсона "частковим успіхом", однак ця книга – це радше портрет Залужного-людини, ніж воєначальника", - йдеться у статті.

Однак сама Долгоновська закликає приділити увагу саме цим питанням авторів наступних книжок та фільмів про Залужного.

"Я просто опинилася свідком історичних подій, і просто мусила поділитися цим", - каже вона.

Щобільше, кілька разів наголошує Долгоновська у розмові з ВВС, попри те, що Валерій Залужний, звісно, мав можливість прочитати книгу до публікації, "Залізного генерала" потрібно сприймати саме як її книгу, а не маніфест самого колишнього головнокомандувача.

При цьому книга Долгоновської відкриває генерала Залужного з досить незвичного українському читачеві людського боку: яким він був у дитинстві, у роки навчання в школі і академії, яким він є романтиком і сім'янином, яке в нього почуття гумору.

Також у книзі оповідається про стосунки між військовим та політичним керівництвом країни, зокрема з Офісом президента, Долгоновська пише і про те, чому Залужний не давав інтерв'ю, а також про "ревнощі президента".

"Він не міг говорити про стратегічні речі, підготовку до війни, наші оборонні та наступальні операції, забезпечення армії, не торкнувшись політичної складової. Адже будь-яким військовим діям передують політичні рішення. А правильні політичні рішення до лютого 2022 року не ухвалили. І це одна з причин, чому росіяни змогли захопити частину територій… Інша причина публічного мовчання генерала Залужного – ревнощі до його популярності з боку оточення Президента… Щоб уникнути чергових претензій щодо "надмірної" інформаційної присутності та напруги у взаєминах з Володимиром Зеленським, Залужний волів на кожному журналістському запиті про інтерв’ю писати "ні", - йдеться у книзі. 

Співпраця Долгоновської з Залужним закінчилася 1 березня 2023 року її звільненням з посади – авторка дає зрозуміти, що до цього кадрового рішення доклала руку Банкова. Зараз вона працює керівницею служби президента American University Kyiv.

Нагадаємо, зараз Залужний є послом України у Великій Британії. Нещодавно він заявив, що, на його думку, розпочався новий етап у формах і способах воєнних дій. І технології найімовірніше, стануть вирішальними в цій війні.