Туск вірить, що Індія може зіграти дуже важливу роль у встановленні миру в Україні

Туск вірить, що Індія може зіграти дуже важливу роль у встановленні миру в Україні

Прем'єр Польщі Дональд Туск зустрівся зі своїм індійським колегою Нарендрою Моді, зазначивши, що їхня розмова розпочалася з війни в Україні.

Про це повідомляє польський інформаційний сайт Onet.

"Ми почали з пояснення нашої позиції з питань, які сьогодні хвилюють увесь світ. Я дуже радий, що Прем’єр-міністр підтвердив свою готовність долучитися до мирного, справедливого та швидкого припинення війни в Україні. Ми переконані, що Індія може зіграти дуже важливу роль, - сказав Туск.

Він додав, що це особливо важливо у зв'язку з запланованим візитом прем'єр-міністра Індії до Києва.

Моді подякував за прийом у Польщі та підкреслив важливість першого візиту за 45 років.

"Хочу подякувати всім полякам. Індійська нація ніколи не забуде щедрість, зусилля та серце, які Польща виявила, допомагаючи індійським студентам, які застрягли в Україні після початку конфлікту", - сказав прем’єр-міністр Індії.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді закликав до повернення до миру в Україні напередодні свого візиту у Київ, який відбудеться 23 серпня.

Моді зазначив, що хотів би поговорити з президентом Володимиром Зеленським про "перспективи мирного врегулювання нинішнього українського конфлікту" та "поглиблення індійсько-української дружби".

Зазначимо, що це перший візит прем'єра Індії до України з моменту встановлення дипвідносин 30 років тому. У липні він був з офіційним візитом у росії, де вів переговори з російським диктатором володимиром путіним.

Зеленський розкритикував візит Моді до Москви того дня, коли російська ракета вдарила по дитячій лікарні "Охматдит" у Києві. Він назвав цей візит "величезним розчаруванням".

Bloomberg писав, що Моді планує відвідати Київ, аби збалансувати зв'язки з Вашингтоном та Москвою, проте він виключив роль посередника у закінченні війни рф в Україні. Однак країна все ж погодилася передавати повідомлення між путіним та Зеленським.

Індія досі уникає прямого засудження нападу рф на Україну, але закликає обидві сторони до діалогу. При цьому росія стала головним постачальником нафти до Індії у 2023/24 фінансовому році, потіснивши ринкову частку виробників Близького Сходу та ОПЕК до історичного мінімуму.