Псевдовибори та “референдум” на Луганщині: судитимуть ще двох причетних, у трьох - підозри

Псевдовибори та “референдум” на Луганщині: судитимуть ще двох причетних, у трьох - підозри

За матеріалами СБУ судитимуть двох організаторів окупаційних псевдовиборів на Луганщині. Трьом членам “виборчкомів” повідомили про підозру.

Про це повідомляє 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях - м. Сєвєродонецьк.

Зокрема, слідчі завершили досудове розслідування щодо “голови дільничної виборчої комісії №114 м. Луганська”. Цю посаду від окупантів отримала заступниця директора однієї з луганських гімназій.

Згідно з матеріалами справи, саме у приміщенні навчального закладу у вересні 2023 року правопорушниця організувала незаконні “вибори” депутатів “народної ради”  та “муніципальних утворень” самопроголошеної “лнр”.

“Жінка керувала складанням списків “виборців”, видачею бюлетенів, підрахунком голосів, визначала вже затверджених окупантами “переможців” виборів. Для збільшення явки виборців забезпечила виїзди членів “виборчкому” у супроводі озброєних силовиків за місцями проживання луганчан. У березні цього року зловмисниця аналогічним чином “відпрацювала” “головою дільничної виборчої комісії” під час “виборів путіна”, - розповіли в СБУ.

Також СБУ завершила слідчі дії щодо “члена дільничної виборчої комісії №126 Біловодського муніципального округу”, причетного до проведення окупаційних “виборів депутатів” на території Старобільщини.

Обвинувальні матеріали щодо цих осіб скерували до суду.

Водночас триває досудове розслідування щодо трьох “членів дільничних комісій”, які у вересні 2022 року провели фіктивний “референдум” у низці населених пунктів Старобільського району.

Серед правопорушників – колишня депутатка Новопсковської селищної ради.

Фігурантам повідомили про підозру за ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України) та ч. 5 ст. 111-1 (участь в організації та проведенні незаконних виборів та референдумів на тимчасово окупованій території) Кримінального кодексу України.

Організаторам фейкових політичних заходів загрожує до 10 років позбавлення волі та конфіскація майна.

Слідчі дії проводять співробітники ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Раніше Служба безпеки зібрала докази причетності трьох мешканців Луганської області до проведення "референдуму" щодо приєднання територій країни до рф в Антрациті, Кремінній та на Сватівщині.