ISW: Втрати України обмеженого запасу F-16 і підготовлених пілотів матимуть величезний вплив

ISW: Будь-які втрати України обмеженого запасу F-16 і підготовлених пілотів матимуть величезний вплив

Американський інститут війни (ISW) попередив, що будь-які втрати винищувачів F-16 і підготовлених пілотів матимуть величезний вплив на здатність України експлуатувати ці літаки.

Про це йдеться у коментарі ISW.

"Втрати техніки та літаків під час бойових дій не є чимось новим, і очікується, що Україна втратить частину військової техніки, наданої Заходом, під час бойових дій. Однак будь-які втрати серед і без того обмеженого запасу F-16, наданих Україною заходом, і підготовлених пілотів матимуть величезний вплив на здатність України експлуатувати F-16 у найближчій перспективі як частину її об’єднаної парасольки протиповітряної оборони або повітряноопорної ролі на землі", - зазначає інститут.

Нагадаємо, український реактивний винищувач F-16 був знищений в результаті катастрофи в понеділок, 26 серпня, коли росія здійснювала масовану атаку на Україну.

У Генштабі ЗСУ заявили, що літак збив чотири крилатих ракети, але під час заходу на наступну ціль з ним був втрачений звʼязок. Як зʼясувалося пізніше, літак зазнав катастрофи, льотчик загинув. Для зʼясування причин аварії призначена спеціальна комісія МОУ, яка працює в районі падіння літака.

F-16 пілотував льотчик Олексій Месь, його поховали 29 серпня. Газета WSJ написала, що Київ нещодавно отримав усього шість літаків F-16.

Народна депутатка Мар'яна Безугла оприлюднила інформацію про те, що український F-16 26 серпня збили ракетою з Patriot "дружнім вогнем". США цю інформацію не коментують, заявляючи, що не мають правдивих даних.