Освітянин з Рубіжного про бої на Луганщині: «Билися стійко»

 Освітянин з Рубіжного про бої на Луганщині: «Билися стійко»

Викладач Рубіжанського індустріально-педагогічного технікуму став офіцером Луганського прикордонного загону та займається виховною роботою.

Про це йдеться у сюжеті «Суспільне Донбас».

Віктор Єфименко з позивним «Індус» — військовослужбовець Луганського прикордонного загону. За плечима в нього понад 30 років педагогічного стажу: він працював викладачем у Рубіжанському індустріально-педагогічному технікумі. Під час повномасштабного вторгнення воював на Донбасі, зокрема у Попасній. Був поранений в ногу та руку. Зараз офіцер — найстарший у своєму підрозділі. На ньому — виховна робота.

Єфименко

Фото Суспільного 

У 2015 році потрапив на службу, тоді у Луганській області почали мобілізувати чоловіків. Потому він демобілізувався у 2016 році, та у 2022-му знову став у стрій: «23 лютого, за день до вторгнення, почалась мобілізація тих, хто був в АТО. І я отримав повістку і повернувся у свій — 3-й прикордонний загін».

У березні 2022 року «Індус» брав участь у боях за Рубіжне, потім була Попасна. Чоловік згадує, в яких умовах давали відсіч російським військам:

«Зв'язку не було ніякого — ні телефона, ні інтернету. Старшина там кудись їде в тил, йому папірці з телефоном. Наприклад, там написано: «Віктор Єфименко. Скажи, що живий».

Віктор розповідає, що під час боїв у Попасній дістав поранення. Лікувався два місяці.

«Чисельні легкі поранення. Серйозно жахнуло по лівій нозі й ліву руку так здорово порізало. Лікарі у наш час просто золото. Дивіться, рука як нова: пальці всі гнуться, тут було лахміття. Два місяці лікувався, навчився ходити наново. І далі вже був тільки на штабних посадах», — ділиться Віктор.

«У сучасній армії всі ж офіцери молоді, вони звикли до комп'ютерів. Журнали бойових дій, журнал отриманих і відданих розпоряджень і таке інше, пишуться від руки, а ніхто не вміє, а я вмію. Я — монополіст. Для мене побратим — це не просто слова. Серйозні, віддані справі, одночасно можуть якусь шкоду вчинити, як діти. Оскільки я всіх люблю, і вони мене люблять, мені з ними гарно», — жартує військовий.

Під час боїв за Рубіжне в будівлі індустріального технікуму билися бійці Національної гвардії, розповідає Віктор Єфименко.

«Билися стійко, але будівля згоріла вщент і зруйнувалася. Будівля старовинна 1937 року. Ззовні — товстезні стіни, а в середні була дерев'яна. Дерево вигоріло, а стіни подекуди залишилися. З фасаду навіть, ще й не дуже зруйнувалася. Всі будівлі на території були знищені: всі майстерні, все там вщент розбили», — говорить «Індус».

«У мене там стільки було наочного зібрано. Я збирав все життя, як хом'як тягнув, всякі наочні посібники. Бібліотека була шикарна. Шкода, що це все пропало».

Віктор Єфименко каже, після демобілізації, повернеться до викладання, буде навчати студентів, і вже має від закладу план із трьох дисциплін: газове зварювання, цивільна оборона, безпека життєдіяльності.

«Я раніше питав студентів, в чому сенс життя. Частіше за все кажуть: жити потрібно, щоб було добре. А мені сподобалось, як в індуїзмі сказано: життя прожите правильно, якщо ти, по-перше, шануєш свого Бога, по-друге, приносиш користь людям і, по-третє, отримуєш тілесні задоволення. В цьому випадку мій Бог — моя сім'я. Користь людям тому, що я в війську. А на столі гарний чай — це вже задоволення».

Нагадаємо, у 2022 році по Сєвєродонецьку російські війська вели обстріли з “Градів”, атакували літаками та іншими видами озброєння. Український військовий Іван з позивним “Санта” розповів, що сили противника були набагато сильніші.