Луганська ОВА пропонує підвищити коефіцієнт компенсації за втрачене житло, однак механізму ще немає

Луганська ОВА пропонує підвищити коефіцієнт компенсації за втрачене житло, однак механізму ще немає

Обласна влада Луганщини ініціювала перегляд регіональних коефіцієнтів вартості 1 кв. метра житла, що застосовується при проведенні розрахунків розміру компенсації за зруйноване житло.

Про це йшлося на онлайн-дискусії “Житло - першочергова потреба для ВПО під час війни”, передає Луганська ОВА.

“Для регіонів, які зазнали найбільших майнових втрат через військову агресію російської федерації та мешканці яких вимушені були переселитися до більш безпечних регіонів, зокрема й з Луганської області, встановлений найнижчий регіональний коефіцієнт, який безпосередньо впливає на розрахунок розміру компенсації за зруйноване житло. Ціна квадратного метру складає 21 293 грн, що є не найвищою вартістю із зазначених показників”, – зазначили у ЛОВА.

Заступниця директора Департаменту економічного розвитку та зовнішньоекономічної діяльності Луганської облдержадміністрації Людмила Ахтирська заявила про наявність понад 47 тисяч заявок у державному реєстрі з відновлення та компенсації від жителів області. З них понад 13 тисяч – на відновлення повністю зруйнованого житла.

Зазначимо, наразі для мешканців Луганщини, територія якої майже повністю окупована, немає механізму компенсації за зруйноване чи пошкоджене житло. Згідно з діючою програмою, для отримання компенсації пошкоджену нерухомість має оглянути комісія. Однак через окупацію Луганської області такої можливості немає. Детальніше про закон щодо механізму компенсації за знищене та пошкоджене житло, а також про те, хто має право отримати та хто фінансуватиме читайте за посиланням.

Своєю чергою в облдержадміністрації повідомили, що “вживаються заходи із запровадження окремого нормативного механізму для реалізації права громадян на отримання компенсації, що охопить категорії осіб, які зазнали майнових збитків від початку вторгнення російською федерацією на територію України у 2014 році. Таке рішення, у свою чергу, усуне дискримінаційні умови, а також сприятиме виконанню державою своїх зобов’язань”.

Нагадаємо, голова Сєвєродонецької РДА Роман Власенко звернувся до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України щодо компенсації за зруйноване житло на тимчасово окупованих територіях. Зокрема, щодо результатів експерименту в Мелітополі.