Politico дізналося, чи схвалював Залужний наступ ЗСУ на Курську область

Politico дізналося, чи схвалював Залужний наступ ЗСУ на Курську область

Деякі з вищих командувачів української армії, включно з колишнім командувачем Збройних сил генералом Валерієм Залужним, нині послом України в Лондоні, були проти наступу ЗСУ в Курській області.

Про це пише Politico і зазначає, що Залужний був проти, коли президент України Володимир Зеленський вперше заговорив про наступ на початку цього року і наполягав на його проведенні.

Серед інших, хто виступав проти наступу, був Еміль Ішкулов, командир 80-ї десантно-штурмової бригади України.

Видання нагадує, що його відправили у відставку в липні попри протести високопоставлених офіцерів, які вимагали залишити його на посаді. 

За словами двох високопоставлених українських військових, яким дозволили поговорити з Politico анонімно, Ішкулов заперечував проти Курської операції, побоюючись, що його бригада врешті-решт може бути надто вразлива всередині росії і що кількість втрат може стрімко зрости.

"Заперечення Залужного проти вторгнення полягали в тому, що, за словами цих чиновників, не було чіткого наступного кроку після успішного прориву кордону елітними українськими підрозділами, складеними з чотирьох бригад. Залужний запитав: коли буде плацдарм, то що далі? "Чіткої відповіді від Зеленського він так і не отримав", — сказав один із чиновників. "Він відчував, що це азартна гра", — сказав він", - пише видання.

На прохання прокоментувати Курську операцію Залужний не відповів. Politico не вдалося зв’язатися з Ішкуловим, але його колега сказав, що не погодиться на прохання про коментар.

У статті йдеться, що питання Залужного залишається ключовим, оскільки як західні, так і українські сумнівники хвилюються, що сили Києва можуть опинитися всередині рф та зазнати деморалізуючого розгрому.

Зазначимо Залужний досі ніяк публічно не висловлювався щодо операції ЗСУ в Курській області, яка розпочалася 6 серпня.

Нагадаємо, посол України в Великій Британії, колишній головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний вважає, що розпочався новий етап у формах і способах воєнних дій. І технології найімовірніше, стануть вирішальними в цій війні.