Повертати чи інтегрувати. Луганщина стикнулася з конфліктом інтересів у питаннях ВПО

Повертати чи інтегрувати. Луганщина стикнулася з конфліктом інтересів у питаннях ВПО

Питання повернення на тимчасово окуповані території часто є екзистенційним. Водночас держава наразі не в змозі розв'язувати проблему житла для переселенців.

Про це у розмові з «Сєвєродонецьк онлайн» наголосив голова Сіверськодонецької РДА Роман Власенко

Так, нещодавно він  виступив спікером у дискусії «Між небезпекою та невизначеністю: чому евакуйовані приймають рішення про повернення на ТОТ і в зону бойових дій».

За його словами, модератори відмітили, що кожен, хто виїхав, приймав для себе саме екзистенційне рішення – вони з Україною.

«У мене була теза, що повертаються люди, для яких це питання не є екзистенційним. Часто людям не принципово це. Друге – люди повертаються у свої домівки. Коли вони виїжджали – вони їхали з небезпеки у безпеку. Тобто вони не розмірковували, назавжди це чи ні. Безпека, умовно через пів року, прийшла до Сіверськодонецька – люди стали повертатися. Бо для них не принципово, що ті території окуповані. Третій аспект – люди їдуть розв'язувати свої питання. Продати майно, поховати близьких. Проте це тимчасово», - вважає Власенко.

До того ж окупаційна влада залучає пропаганду – заманює людей відшкодуванням, націоналізацією квартир.

«Але,  наскільки мені відомо, людей, у яких націоналізували майно, просто фізично туди не впускають», - розповів голова РДА.

Власенко

Ще одне складне питання  - чому люди не виїздять з прифронту. На думку присутніх, часто це стається тому, що людям привозять багато допомоги. І відчуття небезпеки, покинутості притупляється.

«У них йде вже певна деформація. Для них стає цінністю наявність оцієї їжі, допомоги. Шкода кинути це. Схід СОС зараз з владою опрацьовують питання, щоб у тих районах, де вирішена обов’язкова евакуація, вони гуманітарну допомогу не видаватимуть», - зазначив Власенко.

До того ж присутні розмірковували про роль держави у процесі повернення людей на ТОТ.

«Мене питали – чи ж провина держави у тому, що люди повертаються… Інтеграція ВПО складається з 3 основних компонентів. 1 – адміністративні послуги. З цим, я думаю, держава справляється….Друге – робота. З цим теж більш-менш Україна справляється. Охочі роботу знайдуть. Але є різниця у територіях – звісно, у сільській місцевості складніше знайти її. Є нерівність приймаючих громад. Плюс міжнародні партнери допомагають з грантами, завдяки яким бізнес має відновитися», - каже Власенко.

Водночас, на його думку,  найбільша проблема – це забезпечення житлом.

«І ті пропіарені ініціативи на початку повномасштабного вторгнення, що ми зараз набудуємо та будемо роздавати житло, вони породили завищені очікування….Треба розуміти, що 5 мільйонів квартир побудувати держава не в змозі. Таких викликів переселення жодна держава не мала ще», - зазначив чиновник.

Він також поділився думками з приводу того, як це має вирішуватися.

«Перше – будівництво житла та надання його в оренду. Я противник передачі у власність. Це не притаманна державі функція. Міська влада на своєму рівні може спробувати таке вирішити – побудувати квартири та  зробити можливість приватизації через певний час. У нас у даному питанні конфлікт інтересів – з одного боку, ми хочемо, щоб після Перемоги луганчани повернулися на Луганщину, а з іншого боку – працюємо, щоб вони інтегрувалися в інших громадах», - каже Власенко.

Ще одне питання, яке підіймали, сертифікати. Це питання грошей – бо тільки по Сіверськодонецькому району на сьогодні понад 46 тис. заявок про знищене житло.

«За середньою вартістю сертифіката мова йде про 100 мільярдів гривень. Це тільки наш район. По Мелітополю експеримент визнали позитивним, але далі розповсюдження не йде. Наразі є новий міністр. Я зробив новий лист на Кулебу, щоб дали роз’яснення і щоб програма стартувала. Але треба розуміти, що у держави таких грошей немає. Бо це трильйони», - пояснив голова РДА.

Також він прокоментував закон про компенсацію.

«Цей закон популістичний. Я не впевнений, що він буде реалізований та навіть прийнятий у другому читанню. Бо там на порядок вище суми», - каже він.

Зазначимо, що близько 1 200 000 людей залишаються на тимчасово окупованих територіях України.

Нагадаємо, керівник Сєвєродонецької РДА Роман Власенко на «Фестивалі думок-2024» зазначив, що владі й профільним громадським організаціям треба ширший діалог щодо вирішення проблем ВПО.