В ISW оцінили ризики щодо ударів далекобійною зброєю по території рф

В ISW оцінили ризики щодо ударів далекобійною зброєю по території рф

Аналітики Інституту вивчення війни вважають, що навіть невелика кількість успішних українських ударів з великої відстані можуть змінити перебіг війни.

Про це пише ISW (Інститут вивчення війни).

"Російська влада, схоже, докладає значних зусиль, щоб вплинути на західні дебати щодо дозволу Україні використовувати зброю, надану Заходом, для завдання дальніх ударів по військових об'єктах в росії", - йдетьтя у звіті.

Зазначено, що ці зусилля рф свідчать про глибоке занепокоєння оперативним тиском, який можкть спричинити такі удари.

Водночас офіційні особи США все ще вагаються, чи дозволити Україні наносити такі удари".

Зокрема видання The New York Times (NYT), посилаючись на власні джерела, повідомило, що оцінки американської розвідки "применшують" ефект, який  нададуть українські удари по росії.

NYT зазначає, що зброя, надана Заходом, дозволить Україні завдавати удари по більш віддалених російських базах і складах боєприпасів. Це своєю чергою змусить російських військових перемістити склади боєприпасів, командні пункти, бойові вертольоти та іншу техніку за межі досяжності західних ракет, що значно ускладнить їхнє постачання в Україну. Таку заяву зробили офіційні особи в американських збройних силах і адміністрації Байдена, які підтримують зміну політики.

"Вигоди від дозволу Україні використовувати проти росії надані Заходом системи дальнього радіусу дії можуть переважати над ризиком російської відплати більше, ніж західні політики наразі розглядають", - пише видання.

За даними NYT, ймовірно, що рф відповість більшою силою проти США та їхніх союзників. Наприклад, прихованими атаками на американські та європейські стратегічні об'єкти і військові бази в Європі.

"Кремль проводив таємні операції проти західних держав задовго до того, як почалися дебати про використання Україною наданої Заходом зброї для ударів по Росії, і Кремль може мати намір активізувати ці операції незалежно від рішення Заходу, оскільки вони підтримують інші цілі Кремля щодо дестабілізації європейських країн і підриву військової готовності НАТО", - зазначили аналітики.