Підозру отримав «військовий комісар», який проводить мобілізацію на окупованій Луганщині

Займається мобілізацією та змушує служити на боці військ рф: підозру отримав “військовий комісар” з окупованої Луганщини

За процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури мешканцю Луганська повідомили про підозру у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України).

Про це повідомляє Луганська обласна прокуратура.

За даними слідства, підозрюваний ‒ колишній старший помічник Брянківського міського військового комісара. У 2021 році він почав співпрацювати з окупантами.

Восени того ж року добровільно обійняв посаду «начальника відділу військового комісаріату лнр по містам Стаханов, Брянка, Кіровськ та Первомайськ».

Навесні 2023 року став «військовим комісаром міст Стаханов, Брянка, Кіровськ лнр».

«Підозрюваний за попередньою змовою з іншими посадовцями окупаційної адміністрації здійснює насильницьку мобілізацію цивільних осіб, які проживають на захопленій території Луганщини, та змушує служити в лавах «народної міліції лнр» на боці ворожих військ рф, бере участь у засіданнях призовних комісій», – пояснили у прокуратурі.

Його дії, зазначили прокурори, порушують норми Женевської конвенції «Про захист цивільного населення під час війни» 1949 року та є воєнним злочином, а також конституційні права та свободи громадян України.

Наразі вирішується питання щодо оголошення його у розшук та обрання запобіжного заходу.

Досудове розслідування здійснюють слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Нагадаємо, експрикордонника з Луганщини підозрюють у дезертирстві та колабораціонізмі.